Кандидатстване в основно училище в Амстердам

Образованието в Нидерландия е безплатно и на много високо ниво. Имайки предвид качеството на държавното образование, и ние като много други родители-чужденци предпочетохме да запишем детето на такова амстердамско училище, а не на международно, където езикът на преподаване е английски. Тук описвам централизираната процедура по кандидатстване такава, каквато ние я преживяхме в Амстердам. Моля, имайте предвид, че в други градове тя вероятно се различава, а има и училища в Амстердам, които по изключение не участват в нея – вижте повече за кандидатстването в тях на техните интернет страници (те имат и друг краен срок).

Празен формуляр за кандидатстване в основно училище (Амстердам)

Всички деца могат да започнат да ходят на училище, когато навършат 4 години. Когато навършат 5 години, училището вече става абсолютно задължително. На практика повечето деца започват още на 4, а за петгодишно дете вероятно е по-трудно да се намери училище, защото местата в някои от тях може вече да са запълнени от предната година. Ето стъпките за кандидатстване по централизираната система в Амстердам:

 1. Получете или изтеглете формуляр за кандидатстване.

Около третата годинка на детето родителите получават писмо с брошура, обясняваща процедурата по кандидатстване (кликнете тук, за да видите тази за 2020 г. на английски език), както и формуляр с попълнени лични данни на детето и празно място за списък с училища според предпочитанията на родителите.

Ние като новодошли не получихме такова писмо. Ако това се случи и при Вас, можете да изтеглите празен формуляр от страницата на BBO . Кликнете върху документа с име “Voorkeursformulier Basisschool [+учебната година, когато детето започва]”. Кликнете тук, за да видите формуляра за учебната 2020-2021 г.

 1. Изберете училища.

Отидете на https://schoolwijzer.amsterdam.nl/ . От дясната страна напишете адреса, на който сте регистрирани, и датата на раждане на Вашето дете. Натиснете “Bekijk scholen”/ “View schools” и ще видите списък с най-близките до Вас училища, както и крайния срок, преди който трябва да кандидатствате (в жълто поле горе дясно). Като натиснете върху името на дадено училище, ще видите къде се намира то и информация за контакт.

Обърнете внимание под кои училища в списъка Ви пише Voorrangsschool. Това са приоритетните училища за Вас. Това обикновено са осемте най-близки до Вашия адрес училища, участващи в централизираното кандидатстване. В тях Вашето дете ще бъде прието с предимство пред деца, за които те не са приоритетни.

В следващ пост ще Ви предоставя информация и ресурси за това как да изберете училището, подходящо за Вашето дете, защото има различни видове образование и много за четене и проучване. Като начало можете да изчетете информацията на интернет страниците на училищата и да отидете на информационна среща.

 1. Попълнете формуляра.

Ако е предварително попълнен, трябва само да добавите Вашия списък с предпочитани училища, а вероятно и Вашите имейл адреси и телефонни номера. Под номер 1 въведете името на училището, което най-много харесвате. 

Има място за 10 училища и винаги се препоръчва да добавите поне 5 имена в списъка си. Причината за това е, че ако в дадено училище има повече кандидатствали, отколкото места, има определена процедура за избор кои деца да бъдат приети в това училище. За които не остане място, се проверява във второто училище от списъка. Ако и там няма – в третото, и т.н.

Приоритетност при приема:

 1. Първо се приемат деца, чиито братя и сестри вече учат в училището.

Дори за този случай е задължително да попълните формуляра и да го предадете преди крайния срок в училището. Единствената разлика е, че не е необходимо да пишете други училища в списъка, а само това на първо място.

 1. Деца с VVE индикация, които посещават свързаното към училището voorschool или деца, посещаващи IKC поне 2 пъти в седмицата в продължение на 8 месеца и имащи училището като voorrangsschool.
 1. Деца на работещи в училището на безсрочен договор.
 1. Деца, за които училището е приоритетно и са го поставили на първо място.
 1. Деца, за които училището не е приоритетно, но е на първо място в списъка.
 1. Деца, за които училището е приоритетно и е на места 2-10 в списъка.
 1. Деца, за които училището не е приоритетно и е на места 2-10 в списъка.
 1. Деца, живеещи извън Амстердам.

Ако в училището няма толкова свободни места, колкото деца, поставили го на първо място в списъка си (подточка 4)  горе), тогава се тегли жребий кои да бъдат приети. На останалите се търси място в следващите училища от списъка им в поредността, в която са написани от родителите. Именно заради този евентуален жребий някои англоезични родители наричат процедурата по кандидатстване “лотария” (“lottery”).

4. Предайте формуляра в училището, което най-много харесвате.

Задължително го предайте в училище номер 1 за Вас преди крайния срок.

Предаването би трябвало да може да стане лично на място в училището. Към датата на писане обаче сме в специална ситуация заради коронавируса и затова ние снимахме документа и го изпратихме по имейл на училището.

Ако не сте използвали предварително попълнен с данните на детето формуляр или адресът на него е грешен, трябва да предоставите задължително и доказателство за адреса Ви (напр. потвърждение от общината). Доказателства се изискват и при VVE  индикация и IKC – информирайте се допълнително, за да сте сигурни какви точно трябва да са те.

5. Очаквайте потвърждение за регистрация на документите.

Ние получихме потвърждението по имейл още на следващия работен ден след като изпратихме формуляра.

Ако не получите потвърждение, свържете се с училището, за да проверите дали са получили формуляра Ви. 

Проверете данните в потвърждението. Ако има грешка в тях, свържете се с училището възможно най-скоро, за да я поправят.

6. Очаквайте писмо с информация в кое училище е прието детето Ви и резервирайте мястото преди крайния срок, обявен в писмото.

Тази комуникация би трябвало да пристине при вас 2-3 седмици след крайния срок за кандидатстване.

***

Темата основни училища не е изчерпана! Ще пиша и други постове в тази връзка, така че следете блога.

Някои полезни линкове по темата:

 • Брошура на български език “Деца и училище. Нидерландския език. Здраве и безопасност. Информация за трудовите мигранти от ЕС”- тук
 • Процедурата по кандидатстване на английски език – тук
 • Брошура за нидерландското образование в района на Амстердам (на английски) – тук
 • Информация относно основното образование на английски – тук и тук 

Успех!

Реклама

3 коментара

 1. […] С предимство биват приемани децата с VVE индикация (VVE = voorschoolse of vroegschoolse educatie – предучилищно и ранноучилищно образование). Тази индикация означава, че е възможно детето да развива езиковите си умения по-бавно и затова получава предимство  както за предучилищната група, така и за влизане в свързаното с нея основно училище, когато дойде времето за кандидатстване. […]

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s