Транспортната карта OV-chipkaart

OV-chipkaart е транспортна карта, важаща за метро, влак, автобус и трамвай из цяла Нидерландия. Тя е за пътуващите с обществен транспорт жители на страната. Нейните притежатели могат да си купуват месечни и годишни карти или пък да правят еднократни пътувания на по-изгодни цени (в сравнение с 3.20 евро за един час пътуване из Амстердам с GVB или 8 евро за 24 часа например).

Едната страна на OV-chipkaart. От другата са снимката и името на притежателя.

Картата може да бъде заредена преди пътуване със сума по избор, а при возене да се плати само реалната цена на изминатата отсечка плюс основна/фиксирана такса. 

Тази основна/фиксирана такса е € 0.98 (2020 г.) за автобус/метро/трамвай, а за възрастовите групи 65+ и 4-11г. e с 34% по-евтина. В рамките на 35 минути от началото на пътуването тази такса се взима само веднъж дори ако сменяте превозните средства. Към нея се добавя цена на километър пътуване като няма единна цена на километър за цялата страна. Трябва да проверите колко струва 1 км пътуване във Вашия град. Например в Амстердам цената е € 0.170/km и € 0.112 km с намаление за деца 4 – 11 г. и 65+.

Когато се чекирате на влизане, автоматично от картата се дърпа т.нар. Instaptarief, която бих превела като входна тарифа. Тя е 4 евро за автобус/метро/трамвай; 20 евро за влак (NS) и 10 евро за влак (Syntus) и автобус (Qliner Arriva). Това значи, че винаги трябва да имате минимум 4 евро в картата, дори да сте сметнали, че пътуването Ви с автобус/метро/трамвай излиза по-евтино. Когато се чекирате на излизане от превозното средство, тази сума Ви се възстановява и Ви таксуват за реалното пътуване в километри + основната/фиксирана такса. 

Не забравяйте да се чекирате на влизане и на излизане от превозното средство.

За да си купите месечни/годишни карти за обществен транспорт, също Ви е необходима OV-chipkaart. Цените и видовете месечни карти са различни в различните градове. Вероятно ще видите, че за пенсионери и деца има по-ниски цени. Проверете на страницата на местните превозвачи. 

Варианти на OV картата

Еднократна: това е билетчето за еднократно/едночасово пътуване в GVB например.

NS карти: проверете наличната Ви карта за знака на OV-chipkaart. Може би вече я имате без да знаете това.

Бизнес карти: някои компании ги предлагат за служители на конкретни фирми.

Анонимна: удобна е, ако не пътувате често и/или искате няколко човека да използвате една и съща карта. Валидна е за пет години, но с нея не могат да се получават намаления от деца и пенсионери. С нея не могат да се купуват и някои продукти за пътуване, за които се изисква задължително персонална карта. Анонимната карта можете да купите от автомати, гишета и някои магазини.

Персонална: тази карта също е валидна за 5 години и с нея можете да избирате от всички продукти на даден транспортен оператор. Тази карта е притежание на конкретен човек с име и снимка. Картата се поръчва онлайн като се заплаща еднократна такса от 7.50 евро и пристига по пощата за около седмица. Когато я поръчвате, ще Ви искат лични данни и да качите Ваша снимка.

Страницата “Mijn OV-chip” за направилите си профил.

След като получите персоналната си карта можете да си създадете профил на https://www.ov-chipkaart.nl/ в частта “Mijn OV-chip” и да свържете профила си с Вашата персонална карта. Така можете да разглеждате отминалите си пътувания през последните 18 месеца, да обявите картата за изгубена, счупена и други действия.

За да отидете на страницата за създаване на профил, натиснете тук. Измислете си потребителско име (Gebruikersnaam). Въведете два пъти имейла си. Измислете си парола (Wachtwoord) и натиснете “Създаване на акаунт” (“Account aanmaken”). Веднага получавате имейл (озаглавен “Activeer je account”) от Klantenservice OV-chipkaart <info@ov-chipkaart.nl>. За да е успешно създаването на профил, трябва задължително да натиснете линка от имейла в рамките на един час от получаването. Ако изпуснете това време, трябва да повторите предната стъпка, но с друго потребителско име.

За да свържете Вашата карта с профила, натиснете “Koppel kaart” и въведете номера на Вашата OV-chipkaart, датата на валидност и името Ви, както е изписано на картата. След няколко въпроса Ви изпращат по имейл код, който трябва да въведете, за приключване на процедурата по свързване.

Предварително зареждане на картата с кредит може да стане онлайн (плащане с iDeal) или на определени станции за зареждане за суми. След онлайн поръчка трябва на физически автомат да пъхнете картата и да изберете “получаване на поръчка” (pick up order), за да бъде тя заредена с избрания кредит.  Ако не сте направили тази последна стъпка, е възможна отмяна на поръчката Ви. За отмяна на поръчка ще Ви трябват номер на поръчката и код за отмяна. 

Възможно е да се регистрирате и за автоматично презареждане. Предимството е, че картата се зарежда автоматично, когато балансът в нея е недостатъчен, а се чекирате на влизане в превозното средство. Вие лично определяте предварително сумата за автоматично зареждане. Така никога няма притеснения за това дали имате достатъчно кредит за пътуване или ще има ли къде на път да заредите картата.

Още две неща, които можете да направите за Ваше улеснение:

  • Свалете си приложението на OV-chipkaart, за да следите баланса си и за да презареждате картата от смартфона си.
  • За да получавате имейли, когато сте пропуснали да се чекирате на излизане от транспорта и имате право на възстановяване на сума, натиснете “Meld je aan” в полето “E-mail ontvangen bij een gemiste check-uit?”. Ще бъдете препратени към uitcheckgemist.nl. Следвайте стъпките – отново е необходимо въвеждане на някои данни.

Приятно пътуване!

Още по темата:

  • Продукти и тарифи за пътуване в Амстердам: GVB
  • Всичко за транспортната карта: ov-chipkaart.nl
  • Списък на транспортни карти за туристи: iamsterdam
Реклама

Един коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s