„Какво харесват холандските майки“

Книгата “Stuff Dutch Moms Like” (в мой превод “Какво харесват холандските майки”) е издадена на английски език през 2016 г. от канадката Colleen Geske. Тя живее в Амстердам от 2004 г. и е автор на блога “Stuff Dutch People Like” (“Какво харесват холандците”).

Корицата на книгата "Stuff Dutch Moms Like"
Корицата на книгата

“Какво харесват холандските майки” е ясно структурирана и съдържа на места снимки и графики. Където е подходящо, информацията се изнася много нагледно под формата на списък. След всяка тема в книгата се цитират мненията по нея на чуждестранни и нидерландски родители.

Вече Ви разказах за откритията си за нидерландското родителство от книгата “Най-щастливите деца на света” на Rina Mae Acosta и Michele Hutchison, затова сега само ще добавя какво ново ме впечатли в “Какво харесват холандските майки”. Отново: моят списък в никакъв случай не изчерпва цялото съдържание на книгата!

Бременност

 • Бременност без много притеснения и крайности: суши от сигурно място с прясна риба или малко кофеин не са фатални за бременната и бебето. Стига да е с мярка, пушено или сушено месо също може да хапва. (Все пак за алкохола и сиренето от непастьоризирано мляко дори нидерландците остават непреклонни.)
 • Прегледите по време на бременността се случват в уютния кабинет на акушерката: няма болни хора и тълпи чакащи, има приятна музика и достатъчно отделено време за всички въпроси на бременната.
 • Животът продължава както обикновено: бременните остават активни, карат колело, ходят на йога и слушат тялото си.

 „В крайна сметка не си болна, бременна си.“

“Groei Gids” за бременността, цитиран в книгата на стр. 33

Раждане

 • Колкото и шокиращо да звучи, че нидерландките обикновено раждат в собствения си дом, това всъщност се е случило при едва 13.4% от ражданията през 2014 г. Важното тук е, че бременните могат по собствено желание да изберат да родят у дома, стига да се очаква нискорисково раждане.
 • Kraampakket съдържа неща от първа необходимост за раждането и периода след него. Някои бременни получават този пакет по пощата, изпратен от застрахователната им компания, а останалите могат да си го купят от аптеката за 25-50 евро.
 • Родилите в болницата се прибират у дома няколко часа след раждането. Смята се, че вкъщи е по-безопасно за новороденото, защото така няма как да хване някоя болнична инфекция.

Традиции, свързани с раждането

De GroeiGids на английски език, за родители на деца на 0-4 г.
De GroeiGids
 • Geboortekaart се изпраща от родителите и съобщава за рождението и името на новороденото. От получателите се възприема като покана за (предварително уговорено) посещение в дома на бебчо.
 • De GroeiGids са серия наръчници за отглеждането на деца. Информацията в тях е достоверна и обхващат периода отпреди бременността до пубертета. Ние получихме нашето “Ръководство на растежа” по пощата малко след като се записахме в общината и говорихме с кварталния “Ouder- en Kindteam”. Като си спомня в България колко митове и легенди се носят за бременността, кърменето и какво ли не свързано с отглеждането на деца, мога само да се радвам, че оттук нататък тези научнообосновани книжки ще ми спестят часовете проучване в търсене на истината.
 • Типични за почерпка след раждане са beschuit met muisjes. Причината за това е, че съдържат семена от анасон, които помагали за лактацията и възстановяването на матката.
 • Декорации по прозорците информират за новия бебчо и неговия пол. Това може да са декоративни щъркели, но аз съм виждала и балони, гирлянди, а веднъж дори и надпис с тебешир пред входната врата.
 • Kraamzorg, нечуваната другаде медицинска сестра (готвеща, чистеща и грижеща се за майка и новородено в собствения им дом) може да прекара до 80 часа в рамките на 10 дни в дома на родилката. В книгата се казва, че голяма част от разходите за kraamzorg се възстановяват от основната здравна застраховка. Ако майката няма допълнителна застраховка, би платила 4.15 евро на час (2015 г.) за тази безценна помощ в първите дни след раждането.

Работа и отглеждане на деца

 • В книгата споменават България като една от най-щедрите страни по отношение на продължителност на майчинството. Като човек възползвал се от тази привилегия в родината, трудно си представям как в Нидерландия жените се връщат на работа едва 10-12 седмици след раждането. Разликата обаче е, че в Ниските земи е често срещана работата на непълен работен ден (само 12% от майките са на пълен работен ден), докато в България висим до тъмно на работа, пък да е жива и здрава бабата, която прибира детето от градината…
 • Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст е на разположение на тези, които работят за същия работодател повече от година. Продължителността се изчислява като часовете работа на седмица се умножат по 26.
 • Уникалният Papadag (“ден на таткото”) е все по-често срещано явление: бащата работи 4 дни в седмицата, а петия прекарва с децата си. Едно от родителските мнения в книгата ми направи впечатление: 

“На мен ми се струва, че [Papadag] е лукс главно за средната и висша класи. Дано това се промени.”

„Stuff Dutch Moms Like“, стр. 146, собствен превод от английски
 • Баба и дядо също си избират ден от седмицата, който да прекарат с внучето и така да облекчат малко родителите.
 • Най-важни ценности при отглеждането на нидерландски деца са свободата, самостоятелността и оставянето на децата да бъдат деца. Ако видите „хеликоптер“ на детска площадка в Нидерландия, то вероятно тази дама е чужденка.

Можете да купите книгата от bol.com.

Приятно четене!

Още по темата

Affiliate links: ако купите книгата след натискане на bol.com линк в тази статия, мога да получа мъничка комисиона. Благодаря за подкрепата!

Реклама

4 коментара

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s