Подарък книжки за всяко бебче

Никога не е твърде рано да започнем да четем на детето си. Освен че това е изключително приятно занимание и за родител, и за детенце, се твърди и че води до по-добри резултати в училище. 

BabyBaby

В тази връзка всяко дете има право на безплатно членство в амстердамската обществена библиотека (Openbare Bibliotheek Amsterdam = OBA) и нейните филиали до навършване на 18 години. С OBA Junior картата децата имат право на неограничен брой  заемане на книги на година, до 10 книги по едно и също време и нямат такси за закъснение на връщането. Могат да ползват и Wi-Fi. Повече за членството в библиотеката на страницата на OBA.

Примерно съдържание на куфарчето
Примерно съдържание на куфарчето

А когато бебетата навършат около 3 месеца, родителите получават ваучер (coupon) от общината, с който при регистрация в местната библиотека получават подарък куфарче с две книжки, подходящи за възрастта на детенцето. Тази инициатива се казва BoekStart, а куфарчето наричат BoekStartkoffertje. Книжките в куфарчето са подходящи за бебета до 18 месеца, затова и само до около тази възраст се подарява куфарче при записване в библиотеката. На по-големите дечица ще са им интересни други книжки.

Дори да нямате ваучер, можете да го изтеглите като натиснете зеления бутон ето тук. Възможно е не всички общини да участват в инициативата, затова проверете как стоят нещата конкретно във Вашата. Но дори и в този случай можете да използвате интернет страницата https://www.boekstart.nl/ за информация и идеи за книжки. Долу можете да видите и видео за BoekStart.

Още по темата:

  • Всички филиали на амстердамската библиотека по квартал: Vind een OBA-vestiging
Брошура със съвети за книжки за децата до 6-годишна възраст: “Voorleesgids”
  • Kак работи BoekStart (на английски, но на страницата им можете да я намерите и на други езици): Брошура
  • Брошура (на снимката) със съвети за книжки за децата до 6-годишна възраст: “Voorleesgids” -може би я има в близката Ви книжарница.

Реклама

2 коментара

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s