Избор на основно училище (ресурси)

Някога някъде прочетох, че “българската мечта” е да построиш къща и да си изучиш децата и веднага се съгласих. Нашето детенце е още малко, но вече работим по въпроса с ученето – нали в Нидерландия тръгват на училище като навършат четири! В процеса на избор и кандидатстване намерих някои полезни ресурси за проучване на основните училища, които с радост споделям с Вас. Не е изключено някои от тях да са подходящи и при проучването на средните училища. И така, да започваме…

На https://schoolwijzer.amsterdam.nl/nl/ въведете адреса си и рождената дата на детето. Така ще видите списък с училищата около Вас, подредени по отдалеченост от Вашия дом, както и в кои основни училища имате приоритет (обикновено най-близките до Вас).

Имате ли предпочитания към даден тип училище: международно (на английски) или публично (на холандски), традиционно, Монтесори, Далтон или друго? Преценете какъв тип училище би бил най-подходящ за Вашите разбирания и индивидуалността на детето Ви. Според мен е привилегия, че тук има такова разнообразие от държавни училища, до които всеки има достъп. Пример: ако в други страни изобщо има Монтесори училища, те са частни и скъпи. В Холандия те са квартални държавни училища на по стотина години!

За да се ориентирате по-добре, прочетете информацията на страниците на училищата. Вероятно ще намерите Schoolgids, който дава добра представа за това как протича учебният процес и какви са очакванията и методите на преподаване. Заради коронавируса през 2020 г. някои училища са направили видеа с разходка из училището и информация – може да ги има качени на интернет страниците им или да ги изпращат на имейл на заинтересовани родители. 

Запишете се за информационни срещи в няколко училища. В стандартна ситуация такива сесии има няколко пъти в годината. Възможно е няколко училища да имат срещи по едно и също време или пък да има ограничен брой места за родители, така че си заслужава да проверите отрано.

На https://scholenopdekaart.nl/ можете да намерите най-подробната информация за конкретно училище. Този уебсайт е изключително полезен ресурс, защото информира за философията на училището, резултатите на учениците за няколко години назад, в какъв тип средно училище отиват да учат, колко ученици и учители има в училището и т.н., и т.н.

Възможно е и сравнение между няколко училища. Сравнението на резултати (на снимката) не винаги е полезно, защото има няколко различни типа тестове (CITO/ Route 8) и всяко училище само избира кой изпит да правят учениците му. Между другото, вярно или не, холандците обичат да казват, че резултатите информират повече за това какви са родителите, отколкото за качеството на образованието в даденото училище. Резултатите могат и силно да варират от година до година според уменията на изпитаните деца.

На https://10000scholen.nl/ също могат да се намерят много (може би дори всички?) училища в Нидерландия. Все пак информацията не е толкова изчерпателна както при горния сайт.

https://www.schoolsearchamsterdam.com/ е интернет страница на английски език за училища в Амстердам. Възможно е информацията да е само за някои училища, а не за всичките в града.

Ако знаете английски, препоръчвам Facebook-групата Dutch Education Group (from Amsterdam Mamas). Има уроци (units) с полезна информация за нидерландското образование, кандидатстване, изпити и други. Има въпроси и отговори от родители и образователни експерти. Има мнения за конкретни училища и всякаква друга информация, свързана с образованието. Без съмнение това е една от най-смислените Фейсбук групи, на които съм попадала!

Свободни места и процент приети ученици в три примерни училища

Ако сте в Амстердам и като мен нищо не оставяте на шанса, можете да поразгледате и страницата на BBO Amsterdam. На мен ми беше интересно да видя дали всички кандидатствали в дадено училище са били приети (пример на снимката) или пък списъци в кои училища са останали свободни места след класирането (игнорирайте годината в името: като кликнете се отварят актуални документи). Последната информация ще е от полза за тези, които са изпуснали централната лотария или които искат да сменят училището, в което оригинално е било прието детето им.

„Напред! Науката е слънце,

което във душите грей!“

Стоян Михайловски

Още по темата:

  • Карта на международните училища: iamsterdam

Реклама

4 коментара

  1. […] Както виждате, изборът е наистина голям! Имайте предвид, че има различия в това как конкретните училища интерпретират методологиите. Затова препоръчвам да проучите внимателно училищата, които Ви интересуват (ресурси тук). […]

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s