Безплатни курсове по холандски

Община Амстердам предлага безплатни курсове за тези, които отговарят на следните изисквания:

  • Граждани на Европейския съюз, които са жители на Амстердам
  • Граждани на страни извън ЕС, които са преминали inburgeringscursus

Нямате право на безплатен курс, ако работите като висококвалифициран служител (expat). Възможно е с това да се има предвид възползването от 30-процентното данъчно правило. Ако се чудите дали имате право на безплатен курс, нищо не коства да попълните формуляра и да разберете със сигурност.

Процедура:

Това е формулярът за безплатен курс.
  1. Попълнете този кратък формуляр с необходимите данни – натиснете тук.
  1. От Gemeente Amsterdam ще се свържат с Вас. Възможно е да трябва да отидете на интервю при тях и да носите договора си за работа, ако имате такъв. По време на коронавируса е по-вероятно да Ви поискат отговори на някои въпроси по имейл (например на английски).
  1. Ако преценят, че имате право на безплатен курс, ще пратят Вашите телефон и имейл адрес на някоя одобрена от тях езикова школа.
  1. От школата ще Ви изпратят тестове за определяне на ниво (четене и писане) и ще Ви звъннат, за да чуят говоримия Ви нидерландски. За някои по-сложни или важни въпроси могат да минат на английски език, ако не владеете достатъчно холандски.
  1. Когато се съберат достатъчно хора за група, от школата се свързват с Вас с информацията за курса като дни, часове и т.н.

Курсовете траят по 6 месеца. Всеки има право на до 2 курса, но на ниво не по-високо от B1. Часовете са два пъти седмично по 3 часа. Присъствието е задължително (минимум 80% присъствие), както и теста в края на курса.

Вероятно само възрастни могат да се запишат на курс по този начин. За децата има основни училища, предлагащи интензивно обучение по холандски за новопристигнали в страната. За децата под 6 годинки пък се смята, че могат лесно да научат езика в градината или училище и затова за тях няма специален езиков курс.

Приятно учене!

Още по темата:

  • Ако предпочитате преподаване на български език, изглежда, че има и такива уроци. Проверете какви са условията в българските училища.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s