Зоопаркът ARTIS

Макар софийският зоопарк далеч да не е в състоянието, в което ни се иска, обичахме да ходим там за безопасна разходка и за да разширяваме детския кръгозор. Сега продължаваме да изучаваме животните в амстердамската зоологическа градина ARTIS.

Историята

Ятото фламинги на зоологическата градина ARTIS (Амстердам) стоят на брега и във водата, под красиви дървета.
Ятото фламинги на ARTIS. Красота!

Natura Artis Magistra е създадена през 1838 г. Тя е една от най-старите зоологически градини в Европа, достъпни за средната класа. По това време повечето зоопаркове са били частни.

Оттогава насам зоопаркът е имал своите възходи и падения. През Втората световна война ARTIS е била пред банкрут. Тогава собствеността за недвижимото имущество в зоопарка е прехвърлена на град Амстердам и провинцията Северна Холандия. 

Няколко интересни факта:

 • Nieuwe Prinsengracht е минавал през ARTIS и посетителите са го пресичали с ферибот! От 1866 г. насам обаче тази част от известния канал е превърната в три езерца, над които минават мостчета.
 • Статуи на Буда в холандския зоопарк? Тамън две! През 19 век много членове на ARTIS били свързани с мореплаването и Източните и Западни Индии. Така екзотични предмети се сипели всекидневно към Natura Artis Magistra.
 • Забележителната етнографска колекция на зоопарка е дарена на Tropenmuseum през 1920 г.
 • 150-годишнината на ARTIS е отпразнувана с откриването на Планетариума (за деца над 4 г.). 
 • В края на 20. век на ARTIS е позволено да се разшири върху съседната територия до канала Entrepotdok. Едно от новопостроените там неща е детската площадка. Тя е висока около 2 етажа и би накарала една-две български баби да се прекръстят n на брой пъти.

Градините

Паркът на ARTIS е сам по себе си разкошен. Историческите сгради са обявени за национално наследство. Минаваме покрай статуи на богове. Растителността е грижливо и стилно поддържана. От “ядливата градина” всеки ден се събират зеленчуци, билки и цветя за свежа храна на животните. Идилия!

Животните

Тук за първи път видяхме бебе слонче! И при мъничката зебра всеки път се спираме. Гледаме как стадото жирафи похапват. И на всички маймуни се радваме, че в София от 2 години такива няма.

Любимо място ни е аквариумът. Там гледаме Немо и Дори (от детските филми) как си плуват в “кораловия риф”. Гледаме и морските кончета и им се чудим. Преди изхода е аквариум, имитиращ дъното на амстердамски канал. Гледаме какви боклуци са аранжирали. Рибите плуват около тях, а посетителите дано разбират защо е важно да се ползват кофите за боклук.

Галерия

Практична информация (към август 2020)

 • Работно време: 9:00-18:00
 • Вход (откъм улица Plantage Kerklaan):

Дори влизащите безплатно трябва предварително да си резервират билет с начален час. Това става по интернет и изисква създаване на профил. Бъдете там навреме!

0-2 г.Безплатно
3-9 г.€ 20.50
10+€ 24.00
Годишно членствоЗаслужава си, ако планирате повече от 2-3 посещения в годината. Цени и условия вижте тук.

Museumkaart не важи за зоологическата градина.

Отделна резервация е необходима за Micropia (музея на микробите).

 • Трамвай 14 спира зад ъгъла (спирка ARTIS) – за минутка ще сте на входа.
 • Паркингът е на 150 метра от входа. € 15.00 на ден, € 12.50 за членове. В момента се плаща единствено в края на посещението, като преминете изхода.
 • Навсякъде вътре се плаща само с карта.
 • Целият ARTIS е зона без цигарен дим.
 • Магазинът за сувенири е до входа. След изхода (на Artisplein) има плюшени играчки.
 • При лъвовете има пекарна. След саваната е ресторант за бърза закуска “De Twee Cheetahs” (хотдог, картофки и др.). Вегетарианският ресторант “de Serre” е при пингвините, има и веган ястия. Палатката “de Hazelaar” предлага сладолед на клечка, кафе, poffertjes (“поферчес”, потвърдено вкусните холандски мини палачинки). Понякога отварят и товарни колела- павилиони например за сладолед или кафе.
Карта на Dierentuin ARTIS

„…защото по-доброто разбиране на природата насърчава повече уважение към всичко живо около нас…“

От сайта на ARTIS, посетен на 19.08.2020 г.

Още по темата:

Реклама

Един коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s