Нидерландската здравна застраховка

Всеки новопристигащ трябва да знае, че здравните осигуровки в Нидерландия се плащат изцяло от него самия, след като вече е получил нетната си заплата за месеца. Застраховката е задължителна за всички постоянно живущи в Нидерландия с изключение на безработните студенти. Затова освен храна, наем и сметки, трябва непременно да имате предвид и това като ежемесечен разход.

“Eigen risico”

С месечната вноска не приключват разходите Ви по здравеопазване. Съществува и тъй нареченият “eigen risico” (“собствен риск”). Това е първоначална годишна сума за прегледи при специалист, лекарства и други, която Вие сами трябва да платите. Застрахователят поема разходите Ви едва след като сте преминали нивото на „собствения риск“ за календарната година. 

През 2020 г. “eigen risico” е €385 и се очаква да се задържи на това ниво поне и през 2021 г.

Внимание: дори и да сте преминали вече сумата “собствен риск”, за дадени разходи е възможно да Ви изискват личен принос в зависимост от избраната от Вас застраховка.

Консултацията с личния лекар е винаги безплатна за застрахованите.

Обхват

Има различни видове застраховки. Задължителна е основната здравна застраховка (“basisverzekering”). Ето част от нещата, които тя обхваща:

  • консултации с личния лекар;
  • болнична помощ;
  • линейка;
  • лекарства по рецепта;
  • прегледи при специалисти;
  • бременност.

Отделно по желание си правите допълнителни застраховки (“aanvullende verzekering”) например за зъболекар, физиотерапия, очила и други.

Цени

Застрахователните компании могат да имат различни цени и видове застраховки. На снимката виждате примерни варианти при един от застрахователите.

Примерни варианти на базисната застраховка
Примерни варианти на базисната застраховка

Можете да изберете и по-висока сума за “eigen risico”. Това ще намали месечната Ви вноска, но по-голяма сума ще идва от собствения Ви джоб, ако Ви се налагат здравни грижи. Ако използваме цените от примера, при „собствен риск“ €385 ще плащате близо €116 на месец. Ако увеличите “eigen risico” на €885, месечната Ви вноска става около €96.

Основната здравна застраховка и зъболекарските грижи са безплатни за децата до 18 г. Трябва обаче да ги “закачите” към Вашата застраховка. Те получават и собствена здравна карта.

Ниски доходи

Ако сте с ниски доходи, можете да кандидатствате за zorgtoeslag (добавка за здравното осигуряване). Така ще плащате по-ниска месечна премия.

Процедура

Можете да сравните няколко застрахователи и да изберете този, който най-много Ви допада. Възможно е да си направите застраховката изцяло онлайн. Искат Ви лични данни, включително BSN (тукашното ЕГН, което получавате като се запишете в общината), e-mail и адреса, на който сте регистрирани. 

След това чакате одобрение. Застрахователите са длъжни да Ви предоставят основната застраховка, но могат по своя преценка да Ви откажат допълнителните застраховки, които искате.

Веднъж на месец застрахователният фонд изтегля месечните вноски от банковата Ви сметка.

Промени

Можете да смените застрахователя си само веднъж в годината. Застраховката Ви при новата компания ще е с начална дата 1 януари.

С DigiD можете да следите онлайн здравните си разходи, колко “собствен риск” Ви остава за годината, както и да добавяте допълнителни застраховки към основната (които също ще започват на 1 януари идната година).

Срокове за сключване на застраховката

Ние си направихме здравни застраховки възможно най-скоро след пристигането ни – все пак дойдохме насред коронавирус ситуацията. Изглежда обаче, че е възможно да сключите застраховката в рамките на първите няколко месеца след записването Ви в общината. Така вероятно обаче ще имате повече за плащане наведнъж, защото застраховката Ви започва от датата на пристигане в Нидерландия, която сте написали при попълване на формуляра.

Ако през първите Ви четири месеца не си направите застраховката, получавате писмо, с което Ви приканват. Ако не реагирате, глобата е € 410,49 (2020 г.). Ако след това пак не направите нищо, следва втора глоба от  € 410,49. Ако въпреки това в рамките на 9 месеца от първото писмо все още не сте си направили задължителната застраховка, то тогава бивате автоматично записани при някой застраховател и започват да Ви дърпат вноската от заплатата.

Детски докторски комплект
А Вашият опит с нидерландските здравни застраховки какъв е?

Още по темата

  • Страница, където можете да сравните предложенията на застрахователите: Zorgwijzer
  • Информация за здравните застраховки на английски език: Dutch health insurance
Реклама

4 коментара

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s