Седмица на детските книги

Всяка година в Нидерландия се организира “Седмица на детските книги” (“Kinderboekenweek”). Тя продължава 10 дни през октомври. През това време се провеждат различни мероприятия за деца, свързани с четенето. Всяка година Kinderboekenweek има различна тема.

Kinderboekenweek през 2020

През 2020 г. Седмицата на детските книги е от 30 септември до 11 октомври. Темата е “И тогава?” (“En toen?”). Препоръчаните книжки предлагат на децата поглед към миналото: рицари, римляни, динозаври – всичко, свързано с историята.

Специални издания на Kinderboekenweek 

  • Книга подарък

Всеки, купил по време на Kinderboekenweek детски книги на холандски език за над €12.50, получава една книжка подарък. През 2020 г. тя е “De diamant van Banjarmasin” на Arend van Dam.

  • Илюстрована книга

Специално за събитието се предлага детска илюстрована книга (“het prentenboek van de Kinderboekenweek”) на специална цена. През 2020 г. тя е “Tweeling” (€ 7,25), която освен исторически елемент (рицарство) засяга и темата за това какво ни прави еднакви и какво ни различава.

Двете книги, специално издадени за Седмицата на детската книга в Нидерландия.
Двете книги, издадени специално за Седмицата на детската книга през 2020 г.
  • Вестник (Kinderboekenweekkrant)

Вестникът на Седмицата на детските книги е насочен към децата на възраст от 6 до 12 години. Съдържа статии, интервюта и информация за книгите от тазгодишната тема. Оттук можете да изтеглите времевата линия от вестника, която дава предложения за книги според историческия период.

  • Гид за четене на глас (Voorleesgids)

Това е брошура за родителите на деца от 0 до 6 години. Съдържа предложения за книги по възраст и теми. Можете да го вземете безплатно в книжарниците и библиотеките.

Класации

Книги, издадени през последната година, се номинират за Zilveren Griffels и Zilveren Penselen. Първата категория е за най-добрите детски книги, а втората – за най-добрите илюстровани детски книги, написани през изминалата година. Книгите от нидерландски автори имат шанс да спечелят Gouden Griffel или Gouden Penseel.

Освен това има и детско жури, което избира книги в две категории: 6-9 години и 10-12 години. Кликнете тук, за да прочетете повече за него и да видите книгите, спечелили през 2020 година.

Видео: 123ZING – “Tijdmachien”

Още по темата

  • Книги по темата на годината според възрастта: Thematitels
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s