Благотворителна дейност на българите в Нидерландия

Зарадвах се като разбрах, че българите в Нидерландия се включват в ежегодната благотворителна кампания „Операция: Плюшено Мече“. Прекрасно е, че дори отдалече наши сънародници помагат на българските деца в неравностойно положение! А знаете ли, че това е само една от многото инициативи на българите в Нидерландия?

Операция: Плюшено Мече

Започвам с тази кампания, защото крайният срок за предаване на подаръците в нидерландските пунктове е 20 ноември 2020 г.

Възхитителното е, че:

  • и в Нидерландия има българи с големи сърца, които ще купят подарък за българче в неравностойно положение, ще го опаковат празнично и ще го занесат в един от холандските пунктове;
  • има човеколюбиви доброволци, които са се обявили за събирателни пунктове;
  • доставката до България (не за първи път) е безплатна благодарение на благородни наши сънародници, нетърсещи признание или облага от това (!!!);
  • а добросърдечни хора в България ще получат подаръците от Нидерландия и ще ги закарат до всеки от съответните пунктове!

Не е ли красиво, че всички тези българи, макар и далеч от родината, са съпричастни с най-невинните и най-беззащитните в България?

Колаж: благотворително сдружение на българите в Нидерландия "Каузата"
Благодарности на „Каузата“ и Илиана Дочева за колажа и останалите снимки в статията!

Ако досега не сте участвали в “Операция: Плюшено Мече”, процедурата е тук.

Трябва да предадете навреме подаръка в един от пунктовете в Нидерландия. Такива има в:

  • Amsterdam;
  • Hilversum / ‘t Gooi;
  • Den Haag (два пункта);
  • Uithoorn / Amstelveen / Badhoevedorp.

Дарителите от Нидерландия трябва да изберат един от домовете в този списък, защото само до тях е възможна безплатна доставка.

За най-актуална информация и контакти на пунктовете, вижте тук. Ако нямате Facebook или не намирате информацията, която търсите, можете да оставите коментар и под тази публикация.

Каузата

Изпращане на играчки за онкоболни деца в Пловдив, организирано от българското сдружение "Каузата" в Нидерландия.
Изпращане на играчки за онкоболни деца в Пловдив, организирано от българското сдружение „Каузата“ в Нидерландия.

Нидерландското участие в “Операция: Плюшено Мече” се организира от “КАУЗАТА – сдружение на българите в Нидерландия”. Целта на групата е “да се обединим като българи, да бъдем хора помежду си”, както казва една от създателките ѝ, Илиана Дочева.

Светла Андонова, Роси Македонска, Камелия Стайкова и Илиана се запознали в Хага по време на протест в подкрепа на българските деца с увреждания. Оказало се, че нашите сънароднички са обединени от желанието да помагат на нуждаещи се. И именно затова преди около две години създават “Каузата”, в която всеки е добре дошъл да се присъедини.

Дейности

В групата ще видите различни инициативи. Понякога се споделя информация за конкретен човек или кампания, а желаещите се препращат към оригиналния организатор на благотворителната дейност. 

Друг път “Каузата” провеждат собствени кампании на холандска територия. От Нидерландия към България се изпращат хранителни продукти, детски играчки, топли дрехи, парични средства и изобщо – много съпричастност и грижа.

Заради знаете-кой-вирус тази година не успяват да се осъществят някои проекти като например “Пробуждане с хоро”, чиято цел освен благотворителност е и сплотяване на българската общност в Нидерландия. Да се надяваме, че през 2021 г. ще успеем да го видим!

Благотворителност. В началото на 2020 г. чрез продажбата на ръчно правени мартеници "Каузата" събират около 1200 евро в помощ на български дечица в нужда.
В началото на 2020 г. чрез продажбата на ръчно правени мартеници „Каузата“ събират около 1200 евро в помощ на български дечица в нужда.

“Надявам се повече хора да намират смисъл в подобни инициативи, и че с нашата дейност успяваме да ги насърчим към по-висока обществена отговорност и съпричастност.”

Илиана Дочева от “Каузата”

Още по темата

  • Благотворителната група на българите в Нидерландия: КАУЗАТА
  • За благотворителната дейност на българите в Холандия: на български
Реклама

Един коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s