Детски музей към Joods Historisch Museum

Днес с удоволствие Ви разказвам за интерактивния Детски музей (Kindermuseum), който е част от Еврейския културен квартал (Joods Cultureel Kwartier) на Амстердам. Там научихме нови неща, участвахме в интересни занимания и си изкарахме прекрасно!

В детския музей се влиза през входа на Еврейския исторически музей (Joods Historisch Museum) като и двата са част от Еврейския културен квартал (Joods Cultureel Kwartier) на гр. Амстердам, Нидерландия.
В детския музей се влиза през входа на Еврейския исторически музей (Joods Historisch Museum) като и двата са част от Еврейския културен квартал (Joods Cultureel Kwartier) на гр. Амстердам.

Детският музей е на три етажа и се помещава в някогашна синагога. Всяка зала е направена като различна стая от дома на едно нидерландско семейство и има интерактивни елементи: видео, звук, рисуване и разнообразни други занимания.

Всекидневната / De woonkamer

Тук Ви запознават със семейство Hollander и с Вашия “гид” Мацата Макс (Max de Matze; маца е безквасен хляб за празника Песах). 

Ако като мен сте фенове на The Beatles, няма как да не забележите картината на стената. Тя имитира обложката на техния албум Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, но оригиналните лица са заменени с известни личности от еврейски произход!

Част от "всекидневната" в Детския музей (Kindermuseum), който е част от Еврейския културен квартал (Joods Cultureel Kwartier) на Амстердам, Нидерландия.
Интересно за малките ръчички във „всекидневната“ е, че могат да отварят различни чекмеджета и да разглеждат разнообразни предмети – от менора (специален свещник за седем свещи) до играта Руммикуб (която, между другото, през 1983 г. е Игра на годината в Нидерландия).

Кабинетът / De studeerkamer

Сред нещата, които можем да научим тук са какво е Тората (първите пет книги на Библията), как изглеждат буквите на иврит и как да напишем името си. Можем да разгледаме различни книги, а има и мултимедия.

Кухнята / De keuken

Децата могат сами да си направят хала. Детски музей, гр. Амстердам, Нидерландия.
Голямо удоволствие за малки готвачи!

В кухнята можете да научите коя храна се нарича кашерна (koosjer), кои са някои типични израелски продукти и къде по света се намира диаспората. 

Но най-важното е, че малките посетители могат да си направят собственоръчно хала (challe) и да си я изядат веднага щом тя бъде изпечена от служител на музея! Халата e сплетен на плитка хляб, който много бързо става любим на децата.

Говорещата стена / De sprekende muur

Действително като излезете от кухнята ще видите пред себе си говореща стена. Тя Ви разказва по подходящ за деца начин за синагогата de Obbene Sjoel, в която сега се помещава детският музей, и за историята на евреите в Амстердам. Има листове, за да закачите на стената и Ваш личен спомен.

Гора на сънищата / Droombos

На “тавана” на Детския музей се намира “Гора на сънищата”, създадена от художника Eli Content. На първия етаж до всекидневната пък има ателие с материали за рисуване. Вашето дете може да нарисува нещо магическо и така лично да участва в Гората на сънищата, която ще се помещава в музея до края на март 2021 г. 

Също на тавана е и “къщата” на Макс Мацата, в която можете да видите него и приятелите му с разнообразни цветове и форми: един е бейгъл, друга – шоколадов хляб, както сме различни и всички ние, хората. Ако си носите слушалки, можете да чуете рапа на Макс, който ни казва, че не трябва да позволяваме на историята да ни разстройва, а да направим нещо, така че светът да стане по-добър.

Музикалните инструменти в музея, гр. Амстердам, Нидерландия.
Музикалната стая

Музикалната стая / De Muziekkamer

Тя също е на последния етаж и несъмнено ни е любима стая (както и кухнята). Пълна е с най-различни музикални инструменти, на които децата могат на воля да посвирят!

Из Joods Historisch Museum

Ние разгледахме и останалата част от Еврейския исторически музей и ще имам и друг път да Ви разказвам, защото детският музей далеч не изчерпва всичко интересно там.

А тъй като най-сладкият път към една култура е нейната кухня, в кафетерията (het Museumcafé) Ви очакват latkes (картофени палачинки), bolus (нидерландско-еврейски сладки), matzekoek (сладкиш от маца) и други традиционни кулинарни изкушения. Халата, сервирана като топъл сандвич, беше голям хит за най-малкия сред нас!

Хала с кашкавал и гарнитура салата от кафетерията на Joods Historisch Museum

А дали нямаше различните хора да се разбираме едни с други по-добре, ако във всяка страна и за всяка религия имаше по един такъв музей?

Още по темата

  • Страница на Еврейския културен квартал (версията на нидерландски съдържа повече информация): Jewish Cultural Quarter
  • Историята на синагогата, в която се помещава Детския музей (на нидерландски): De Obbene en de Dritt Sjoel
  • Творби на създателя на “Гора на сънищата” можете да видите тук: Eli Content

***

P.S. Заради новия пълен локдаун (родителите на малки деца ще ме разберат) и един проект, който не подлежи на отлагане, се налага временно да публикувам по-рядко от обичайното. Пожелавам Ви здраве и топла ваканция!

Реклама

4 коментара

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s