Живописният Zaanse Schans

Заансе Сханс (Zaanse Schans) е един много специален квартал на Заандам. Разходката там представлява уютно и вълнуващо пътуване назад във времето. Любуваш се на спретнатите и приказни къщи, обградени от чаровния аромат на шоколад. Научаваш за занаятите и някогашното индустриално величие на региона Zaanstreek в малките магазинчета, музеи и мелници, наредени на брега на река Заан. Правиш си красиви снимки на възможно най-холандския пейзаж. А ако това не е доказателство, че най-хубавите неща в живота са безплатни!

Създаване

Мелници в Zaanse Schans, на брега на река Zaan.
Мелниците и река Заан

Това е райско кътче за любителите на миналото. Разходката там разгръща пред нас живописна картина на отминали векове. Но за мен историята на самия Заансе Сханс е още по-забележителна. Всъщност до края на 50-те години на 20. век на мястото на Заансе Сханс не е имало нищо!

Идеята за създаването на историческото селце е на архитекта Jaap Schipper. Той искал да спаси стари сгради, които ги грозяло събаряне. Така се родила идеята за селце в типичния за Заан стил.

И така през 1958 г. започва постепенното пренасяне на цели къщи на мястото на днешния Заансе Сханс. Представете си как си ходите по улицата и се разминавате с къща, натоварена на полуремарке и следвана от тълпа зрители (снимки тук). Какво зрелище!

Други постройки пък били разглобявани камък по камък и построявани наново в Заансе Сханс. А работата по една къща или мелница далеч не приключвала с нейното пренасяне. Следвали месеци подготовка и реновации, за да се възстанови тя до отминалия ѝ блясък. Колко труд и усилия, за да се запази историята на един регион за поколенията!

Любопитни факти

 • Световна икономическа сила

Такъв е бил регионът до около средата на 19. век. В най-силните му години едновременно работели към 600 мелници. За всички времена тяхната бройка достига около 1100. Благодарение на вятъра, водата и повечето свобода, които Заан давал на занаятчиите отпреди няколко века, регионът дори надминавал Амстердам по търговия!

Мост и зелени къщи в Zaanse Schans
Мостчетата и зелените къщи са типични за Zaanse Schans
 • Зелените къщи

Във Великобритания кралица Виктория изискала повече синхрон във външния вид на сградите на острова. Холандският регион Заан последвал тази тенденция. Затова и всички къщи в Заансе Сханс са в един цвят. А защо точно зелен? Този цвят е бил по-евтин!

 • Строителите

Когато започнала да замира китоловната индустрия, корабостроителите в региона Заан е трябвало да се пренасочат към строенето на къщи. Затова днес виждаме красиво декорирани домове, изработени от истински майстори на орнаментите!

Някои забележителности

Магазин-музей на веригата супермаркети Albert Heijn, намиращ се в Заансе Сханс.
Магазин-музей на Albert Heijn
 • Вятърните мелници. Всяка от тях има своите истории, занаят и отделна такса вход. 
 • Zaans Museum. Вход с онлайн резервация, €15 (възрастни) / €10 (4-17 г.).
 • Копие на първия магазин от веригата супермаркети Albert Heijn (безплатен).
 • Музей на сабото с магазин за сувенири (безплатен).
 • Mузей на часовниците (Museum Zaanse Tijd). €10 (възрастни) / €17 (12-17 г.) / €5 (0-12)

Списъкът не е изчерпателен! Из селцето има разнообразни магазинчета, работилници, презентации на занаяти…

Между другото, Заансе Сханс не получава субсидии. Фондацията Zaanse Schans се грижи за него и се издържа от таксите за паркинг и тоалетни, от наема на помещения и от стандартен принос от общината за грижа за обществените пространства.

Практична информация

 • Ако смятате да влизате в музеи и мелници, обмислете купуването на картата Zaanse Schans Card (€15 възрастни / €10 деца 4-17 г.).
 • Museumkaart може да важи за някое от местата, в което искате да влезете. За Zaans Museum например е валидна.
Карта на Zaanse Schans, Нидерландия.
Карта на Zaanse Schans
 • Паркингът струва €12 за цял ден (9:00-18:00).
 • Автобус 391 от амстердамската централна гара (40 минути).
 • Влак се хваща от централната гара на Амстердам и се слиза на гара Zaandijk – Zaanse Schans. Оттам имате около 1 км ходене до самия Заансе Сханс.
 • В някои дни от април до септември има фериботи от амстердамската централна гара. Пътуването е 2 часа в посока за общо €15. Има и няколко варианта за разходки с лодки на място.
 • Някои от нещата, които се продават в магазинчетата бихте могли да намерите на много по-изгодна цена в някой супермаркет извън Заансе Сханс…
Поглед към другия бряг на река Заан в Заансе Сханс
Поглед към другия бряг на река Заан

Още по темата:

 • Страницата на Заансе Сханс (на 11 езика): Zaanse Schans

*Посочените цени са верни към септември 2020 г.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s