За Мокум BG

„Мокум“ е едно от имената на Амстердам от векове. Това галено име на нидерландската столица идва от жаргонния език на крадците (bargoens), който на свой ред черпи думи от идиш. Днес амстердамци наричат своя скъп град „Мокум“ с нежност и любов…

Росица Бурла, блогър в Мокум BG. / Rositsa Burla, blogger at Mokum MG.
Приятно ми е да се запознаем!

…или поне аз така чувствам това име, макар да съм отскоро тук! Малко след като пристигнахме в Нидерландия, в разгара на коронавируса, прочетох в Уикипедия, че „мокум“ означава „място“ или „убежище“ („safe heaven“). А точно като на безопасно място се почувствах още в първите ни часове тук след напрегнатото ни пристигане с последния неотменен полет на една авиокомпания. Радваме се, че именно в Амстердам трябваше да преживеем пандемията, защото тук бяхме добре дошли от ден първи!

И аз, и съпругът ми сме живяли на различни места из Европа, а и туристи сме били насам-натам. Но в никой друг град в чужбина не сме се чувствали толкова у дома, колкото в Амстердам. Някой ден ще Ви разкажа по – подробно за това как от векове всеки е добре дошъл тук, щом допринася за просперитета на града. Аз вярвам, че и до днес е така!

За Амстердам и за Нидерландия има много да се каже и прочете, а аз винаги съм обичала да се задълбавам в теми от всякакъв характер. Особено обичам да разучавам градовете, които посещавам – дори съм записвала университетски курсове за историята и архитектурата на някои от тях! И този път си казах, че няма смисъл да запазвам само за себе си всичката тази интересна информация, на която ще попадна, опознавайки новия град на нашето тричленно семейство. Това за мен ще бъде нещо като дневник, пък междувременно се надявам и да е полезно и/или увлекателно четиво и за някой друг. Само детето да заспива навреме, че да има кога да пиша!

Благодаря Ви за вниманието и приятно четене!

Росица Бурла