За Мокум BG

Mokum е едно от имената на Амстердам от векове. Това галено име на нидерландската столица идва от жаргонния език на крадците (bargoens), който на свой ред черпи думи от идиш. Днес амстердамци наричат своя скъп град “Мокум” с нежност и любов…

В центъра на Амстердам, Нидерландия.
Вечерен Амстердам

…или поне аз така чувствам това име! Малко след като пристигнахме в Нидерландия прочетох, че „mokum“ означава „място“ или „убежище“ („safe heaven“). И точно като на безопасно място се почувствах още в първите ни часове тук след напрегнатото ни пристигане с последния неотменен полет на една авиокомпания, съвсем в началото на пандемията.

В никой друг град в чужбина не сме се чувствали толкова у дома, колкото в Амстердам. Някой ден ще ви разкажа по-подробно за това как от векове всеки е добре дошъл тук, щом допринася за просперитета на града. Аз вярвам, че и до днес е така!

За Амстердам и Нидерландия има много какво да се каже и прочете, а аз винаги съм обичала да се задълбавам в теми от всякакъв характер. Радвам се, че мога да споделям знанието си с вас и се надявам Mokum.bg да ви е полезен и интересен!

Издателска дейност

Готварска книга “Ухае на… България” (Амстердам, 2021 г.)

Твърда корица, концево шиене: ISBN 9789083206608

Твърда корица, print-on-demand: ISBN 9781006452529

Мека корица, print-on-demand: ISBN 9781006452512

За мен

Казвам се Росица Бурла и съм възпитаничка на 91. Немска езикова гимназия в София.

Завърших с отличие английския университет King’s College London. Бакалавърската ми степен оттам е BA European Studies и сред изучаваните теми бяха: европейска интеграция, история на Европа, функциониране и политика на Европейския съюз, Германска култура и история и др. Имах предмети и в Лондонското училище по икономика и политически науки (LSE): “Съвременна Европа” и “Европейска социална политика”.

Като Erasmus стипендиант в Германия, една година изучавах социални науки в Humboldt-Universität zu Berlin. Сред предметите ми там бяха “Политически мит и архитектура”, “Градско управление”, “Етнически малцинства, регионализъм и етнонационализъм” и други. Като DAAD стипендиант пък с удоволствие посещавах “История на града” във Фрайбургския университет.

Разбира се, по време на следването си съм мила и чинии, правила бургери и наливала бири, за да си плащам разходите. Правила съм и неплатени стажове.

Росица Бурла, блогър в Мокум BG. / Rositsa Burla, blogger at Mokum MG.
Приятно ми е да се запознаем!

И също като много други българи в чужбина, и аз се завърнах в България и няколко години работих в аутсорсинг сектора, който предлагаше по-адекватни заплати за софийския стандарт. Междувременно завърших Бизнес Администрация в НБУ, редовна форма на обучение. Темата на магистърската ми теза е “Ролята на Европейския съюз за развитието на българския бизнес (по примера на лозаро-винарския сектор)” и можете да я прочетете тук.

От пролетта на 2020 г. семейството ми живее в Нидерландия, а аз най-сетне правя нещо, което ми е присърце: пиша, редактирам, издавам. Пожелавам на всеки да има възможност да работи това, което обича!

До колкото е известно на автора, информацията, споделена в Mokum.bg, е точна и актуална в момента на публикуване. Процедурите, информацията и контактите обаче се променят с времето и могат да се различават за различните населени места. Mokum.bg  не носи отговорност за финансови или други щети, пропуснати ползи и други оплаквания, свързани директно или индиректно със споделената в блога информация или нейната интерпретация. Всеки отговаря сам за действията си и е длъжен сам да провери правилата, процедурите, сроковете и т.н., които го засягат!

KVK-nummer: 84183977 BTW: NL003922799B69