Една по-различна карта на Амстердам

Всеки от нас един ден е трябвало да реши къде в Нидерландия да си търси квартира. И се започва търсене онлайн на неща като “най-подходящи за семейства квартали”, “престъпност статистика” и подобни. Но истината е, че докато човек не е на място да види района, трудно може да се придобие представа само от информацията за чужденци на английски език.

Наскоро попаднахме на една по-различна карта на Амстердам, която е основно на английски език, но тук-таме излиза и нещо написано на холандски. В нея къде с горчивина, къде с хумор, се описват различните части на град Амстердам. Макар да не познаваме перфектно всеки квартал, смятаме, че коментарите доста отговарят на действителността. 

Линк към картата: Amsterdam Neighborhood Map

Надписите се променят според това колко приближавате (+) или отдалечавате (-). Така например около “Аз карам само Порше” в района на Oud-Zuid на юг от Vondelpark се появяват при приближаване още и надписите “Пенсионирани футболни милионери”, “Експлозия от отпадъци”, “4-ма стоунъри на пейка” и други. 

Картата Amsterdam Neighborhood Map Амстердам Нидерландия
Картата Amsterdam Neighborhood Map

В de Pijp  пък ще видите надписите “Бедни хора, които гледат богати хора на лодки”, “Хипстърска централа”, “Студенти с богати родители”, “Социални жилища за продан” и други. Имайки предвид, че при Heineken Experience излиза надписът “Прегазваш турсити с колелото”, мисля, че до известна степен можем да се доверим на картата (който е карал оттам, знае!).

Ако планирате скоро преместване към Амстердам и не сте запознати с динамиките на града, картата може да даде що-годе адекватна представа. Полезно може да е разделението по цветове: синьо = костюмари (Zuidas например), зелено = богати, жълто = хипстъри, червено = туристи, тъмносиньо = студенти, сиво = нормални.

Разбира се, това е твърде опростено разделение: в действителност различните групи се смесват и живеят заедно, навсякъде си има и социални жилища, а цените на имотите и наемите в частния сектор са безскрупулно високи абсолютно навсякъде в нидерландската столица (=>“богати”?!): въобще не ги сравнявайте в България, че ще ви се завърти свят!

Картата Amsterdam Neighborhood Map Амстердам Нидерландия. Центърът е пренаселен с (напушени) туристи. Ако имате семейство, потърсете си по-добре жилище в друга част на града.
Центърът е пренаселен с (напушени) туристи. Ако имате семейство, потърсете си по-добре жилище в друга част на града.

Успех на търсещите нов дом!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s