Как да си изкарам български паспорт или лична карта, когато съм в чужбина?

Българските консулства са отговорни за издаването на български документи за самоличност в чужбина.

Има два уебсайта на Министерство на външните работи (МвНР), които могат да ви помогнат за по-бързо и лесно подаване на заявление за лични документи и/или записване на час за съответното консулство:

 1. Автоматизирана информационна система за електронни услуги на Министерство на външните работи

и

 1. Електронно заявление за лични документи и онлайн запис за час в консулството

Винаги четете официалните страници на МвНР за точните процедури, изисквания и документи: те са най-точният и актуален източник на информация.

1. Автоматизирана информационна система за електронни услуги на Министерство на външните работи

Ако имате навършени 18 години и отговаряте на тези изисквания, можете да попълните онлайн заявление за подновяване на паспорт или лична карта.

Подайте заявлението минимум 45 дни преди изтичане на документа ви за самоличност, а най-добре и още по-рано!

Ако имате електронен подпис, част от информацията ще бъде въведена автоматично за вас. Ако нямате електронен подпис, сами трябва да въведете необходимата информация. Тя е същата, каквато попълвате всеки път, когато си вадите нов паспорт или лична карта.

Можете да използвате това ръководство на МвНР, за да попълните правилно онлайн заявлението.

Важно е да изберете правилното консулство от списъка, защото именно там ще пристигне готовият ви документ за самоличност!

Ако изберете бърза услуга, то тя е по-скъпа и отделно заплащате и такса за доставка по DHL

Към 5 април 2022 г. цените са следните (услугата на DHL се заплаща допълнително и не е включена в тези тарифи):


Цени за издаване на паспорт и/или лична карта от българска консулска служба в чужбина. Информацията е вярна към 5 април 2022 г. Най-актуалните тарифи можете да намерите на сайта на Министерство на външните работи.

Цени за издаване на паспорт и/или лична карта от българска консулска служба в чужбина. Информацията е вярна към 5 април 2022 г. Най-актуалните тарифи можете да намерите на сайта на Министерство на външните работи.

2. Електронно заявление за лични документи и онлайн запис за час за подаване на заявлението в консулството

В някои случаи не е възможно да ползвате горната електронна услуга, например при издаване на първи паспорт или лична карта, или при подновяване на документ за самоличност на дете (лице под 18 години). В такъв случай за някои от консулствата има още един уебсайт за попълване на необходимия документ и записване на час за консулската услуга.

Ето за кои консулства можете да го използвате към 5 април 2022:

Консулски служби, за които е възможно запазване онлайн на час за подаване на заявление за български лични документи.
Консулски служби, за които е възможно запазване онлайн на час за подаване на заявление за български лични документи.
Консулски служби, за които е възможно запазване онлайн на час за подаване на заявление за български лични документи.

Внимание! Започнете процедурата по издаване на документ с помощта на този уебсайт минимум 5 месеца преди изтичане на валидността на стария ви документ!

Първият свободен час в консулството вероятно ще е около 3 месеца СЛЕД датата на запазване на часа. Ще можете да вземете готовия паспорт/лична карта минимум 45 дни след подаване на документите в консулството (30 дни за бърза поръчка).

Български паспорт. Изкарване на лични документи в чужбина от консулството.
Паспорт

Важно е да направите следното:

 • Изберете “Издаване на паспорт”, “Издаване на лична карта” или “Издаване на временен паспорт” и вижте какви изисквания и документи са необходими за вашия конкретен случай.
 • Когато попълните формуляра в “Стъпка 1. Електронно заявление за БЛД”, задължително генерирайте QR код и разпечатайте попълнения формуляр с QR код
 • Копирайте своя уникален идентификационен номер (УИН), който се намира под Вашия генериран QR код (или го попълнете от разпечатаното Ви заявление) в стъпка 2 „Онлайн запис за БДС“, за да можете с него да запазите час в избраната от Вас консулска служба.
 • След като сте изпълнили всички стъпки по записване на час в консулството, ще получите имейл. Задължително потвърдете с натискане на линка от имейла, за да бъде окончателно запазен часът ви. Иначе няма да сте завършили успешно процедурата по запазване на час!

Този сайт не пази данните, които сте попълнили! Непременно носете разпечатания формуляр с QR код с вас за часа ви в консулството, заедно с другите задължителни документи!

Проверка с ЕГН дали документът ви е готов: ПОЛУЧЕНИ БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ В КОНСУЛСКАТА СЛУЖБА

Ако дотук не сте намерили информация как да подадете заявление за нови лични документи в страната, в която живеете, моля, потърсете конкретната консулска служба: тя ще има имейл адрес и телефони с работно време, по време на което отговарят на позвънявания на граждани.

Още полезна информация

Контакти на консулската служба в Нидерландия

Други статии на Mokum.bg за живота в Нидерландия

Реклама

2 коментара

 1. Защо Българския паспорт се издава и важи само 5 години ??? Докато Английския 10 години не само да не говорим че ти заменят driving license БЕЗПЛАТНО .Какво е това безумие или българско робство ?

  Харесвам

 2. Българския паспорт се издава и важи само 5 години ??? Докато Английския 10 години не само да не говорим че ти заменят driving license БЕЗПЛАТНО .Какво е това безумие или българско робство ?

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s