Sint Maarten: фенери и лакомства за Свети Мартин в Нидерландия

На 11 ноември в Нидерландия се празнува Sint Maarten (Св. Мартин), но ако не се вгледате внимателно, може да ви се стори, че Хелоуин празнуват… Но как така?

Кой е Свети Мартин?

Мартин от Тур (Martinus van Tours) е бил епископ на град Тур (Франция), но преди да стане такъв 25 години е бил военен по настояване на баща си. На 40-годишна възраст го освобождават от военната служба и през 361 г. основава манастир в близост до град Тур (Saint-Martin de Ligugé). През 372 година става епископ на Тур и основава още един манастир. 

Умира на 8 ноември 397 година, а погребението му е на 11 ноември. Именно тази дата католиците са избрали за отбелязване на този светия, докато в православието за него е отредена датата 12 октомври.

Пръчки с лампа за Свети Мартин в нидерландски магазин (HEMA)
Купете си всичко необходимо предварително, защото в последния момент частите за фенера най-вероятно ще са изчерпани!

Кой и как празнува?

Perpetuus van Tours определя деня на Свети Мартин за началото на постите преди Коледа. Това значело 6-седмичен пост. Недълго след това променили продължителността на постите на 4 седмици, а празнуването на Свети Мартин се запазило без вече да е свързано с постене.

До 20-те/30-те години на 20.век денят на Свети Мартин се смятал за празник на бедните. Богатите не желаели техните деца да взимат участие. През 20. Век обаче това се променя: хората започнали да възприемат 11 ноември като хубава традиция, която трябвало да се запази за поколенията.

Интересно е, че в Нидерландия този празник става все по-обичан, докато в (части на) Белгия е точно обратното и там празнуването на Sint Maarten е все по-непопулярно.

Нидерландската част на остров Sint Maarten празнува своя национален празник на 11 ноември, а в Германия си хапват гъска на този ден. В Швейцария и части на Франция също отбелязват празнично този ден.

Какво правят децата на този ден?

Стигнахме и до най-важния въпрос! Децата в Нидерландия много обичат Sint Maarten! Те си правят вкъщи фенер, като необходимите пръчки с лампичка се продават в известните нидерландски вериги, а хартиената част може да се купи готова или да се измайстори от самите деца.

Вечерта (примерно към 17-18 ч.) децата (заедно с родител, разбира се) излизат навън със своите фенери и започват да обикалят квартала. Звънят на вратите на съседите и пеят песни за Свети Мартин. И за награда получават лакомства! Не ви ли напомня тази традиция малко на Хелоуин?

Ето например какво пеят децата:

Sint Maarten

Sint Maarten

De koeien hebben staarten

De meisjes hebben rokjes aan

Daar komt Sinter Maarten aan

В превод:

Свети Мартин

Свети Мартин

Кравите имат опашки

Момичетата са с полички

Ето го Свети Мартин!

Както виждате, текстовете не са религиозни. Често са по-скоро хумористични.

Нямам дете, какво ме интересува?

Ако живеете в Нидерландия, особено ако сте в къща или на партер), има вероятност на 11 ноември вечерта симпатични дечица да звъннат и на вашата врата. Пригответе за всеки случай някакви малки единично опаковани лакомства, защото вече сме виждали колко неудобно се чувстват някои хора, когато тумба 5-годишни им пеят на входната врата, а те нямат какво да ги почерпят! Да не разочароваме сладурите!

Ако нямате време за магазини, намерих за вас необходимите пръчки с лампа и вариант на фенер в bol.com!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s