Huisarts: личен лекар в Нидерландия

Хубаво е да си намерите личен лекар малко след като сте се преместили в Нидерландия. Дори в момента да сте здрави, препоръчително е да сте записани при някой лекар: в случай, че ви потрябва съвет, направление или рецепта.

Преглед при специалист само чрез личния лекар

За разлика от България, тук като цяло няма възможност за прегледи “на частно”. Когато имате някакъв проблем и имате нужда от преглед при специалист, първо се свързвате с личния си лекар (GP) и ако той не може да ви помогне, ви написва направление. 

Нидерландската здравна застраховка покрива консултациите при личния лекар и затова вие не трябва да плащате нищо за тях. 

Първите прегледи при специалист, лекарства и други разходи за годината обаче обикновено си плащате сами, защото те са част от eigen risico на вашата здравна застраховка. Това е първоначалната годишна сума за здравеопазване, която вие покривате. А когато вече сте достигнали тази сума, застрахователят ви обикновено поема останалите здравни разходи за годината. В самата болница ще ви кажат по-конкретно за вашия случай, но обикновено сумата за прегледа при специалист плащате не веднага, ами след няколко месеца – ще получите писмо на постоянния си адрес с фактурата. 

OLVG има болници на няколко места в Амстердам.
OLVG има болници на няколко места в Амстердам.

Направлението (включително и за кръвни изследвания) обикновено не е на хартия, а е електронно: получавате го по имейл малко след прегледа при джипито. На него може да пише къде трябва да си запишете час за преглед или да има списък с места, на които можете да отидете. В някои случаи няма нужда вие да звъните, а болницата ви звъни на вас, за да запишете час. В други е необходимо или да звъннете по телефона, или да запишете час онлайн.

Ако случаят ви не е спешен, часът ви при специалист може да е около месец след срещата ви с личния лекар. Не забравяйте документ за самоличност и картата ви за нидерландската здравна застраховка, когато отивате на специализирания преглед.

Избор на личен лекар

Huisarts (буквално “домашен лекар”) на холандски или general practitioner (GP) на английски има на много места из града. Обикновено не са в поликлиника, както сме свикнали в България, а са си в отделни практики само с лични лекари. Може например да са в партерния апартамент под вас!

На https://www.degemeentegids.nl/ виждам дълъг списък с лекари (напишете huisarts в полето за търсене и изберете вашата провинция), но по-ефективно ще е, ако просто използвате Google Maps, като напишете същата дума. В много случаи личните лекари излизат като Huisartsenpraktijk + името на лекаря/практиката. Колкото повече приближавате с +, толкова повече лекари близо до вас ще видите.

В Google Maps лекарите са означени с червен символ на къща с плюс в нея.
В Google Maps лекарите са означени с червен символ на къща с плюс в нея.

Записване

Кой ще изберете зависи от това кой в момента приема нови пациенти и какви са вашите очаквания: да е наблизо до дома, да говори английски (не съм срещала досега доктор, който да не го говори!), какво е приемното време и т.н. Записването може да е на място или чрез онлайн формуляр, след който получавате потвърждение по имейл и/или обаждане. Ще ви трябват вашите BSN, номер на здравна застраховка и към коя компания е, документ за самоличност. Може да отговаряте на въпроси за вашето здраве до момента: операции, хронични болести, лекарства, които използвате, и т.н.

Извън приемното време на личния лекар (през нощта, през уикенда), има “спешен” личен лекар на няколко места в града (huisartsenpost). На страницата на личния ви лекар или на място в кабинета би трябвало да видите този номер, на който да звъните, когато имате нужда от съвет извън работното време на GP-то.

Записване в аптека

Огледайте се за аптека около вас и се запишете в нея (онлайн или на място). Дайте името на аптеката си на личния ви лекар. Като ходите при специалист, също ви питат за името на личния лекар и/или на аптеката ви.

Когато личният лекар ви предпише лекарства, рецептата за тях отива директно при аптеката, в която сте записани. Вие обикновено не получавате рецептата на хартия. Ако в аптеката го има налично, обикновено няколко часа след прегледа при GP-то можете да си получите лекарството с инструкции (на холандски) как да го използвате.

Дори днес да сте здрави, намерете си личен лекар, за да сте готови!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s