Раждане в Нидерландия: болкоуспокояващи и справяне с болката

Преди да започнем: това е неизчерпателно и неекспертно представяне на начините за справяне с болката, които са на разположение на жените в Нидерландия. Mokum.bg не носи отговорност за вашите решения и резултатите от тях. За повече информация и съвет задължително се обърнете към вашата акушерка (verloskundige). Курсовете за бременни също често съдържат полезна информация по темата. Приятно четене!

***

Вече сме си говорили, че в Нидерландия болката е ok (Pijn is fijn!) и немалко жени раждат по естествен път и без упойка, в някои случаи даже в собствения си дом. В същото време тук има и много начини за намаляване на болката от контракциите. Ето кои са те:

Позитивно отношение към раждането

Всички знаем, че в България дотолкова се набляга на негативните страни на раждането, че някои жени даже избират да родят със секцио, без да има медицинска нужда от това.

В Нидерландия е обратното: раждането тук е естествено и нормално събитие, а към болката се подхожда с позитивно отношение. Да, силна е, но е временна и приближава бебето до майката. 

Стига бременната да е здрава и да не се очакват усложнения, акушерките предварително изслушват желанията и нуждите ѝ, записват ги и ги имат предвид, когато най-сетне дойде важният момент. Някои бременни избират хипнораждането, при което основно е жената да преодолее страха си от раждането и да е спокойна. С нагласата, че болката е добро нещо, на някои дами въобще не им се налага да избират болкоуспокояващо…

(Разбира се, в нидерландските болници има и условията за създаване на положително отношение към раждането: самостоятелна родилна стая с баня, учтив, компетентен и приятелски настроен персонал и адекватна съвременна мебелировка и апаратура. Неща, които в България се срещат по-скоро само в частните болници.)

Масаж от партньора

В България те гледат странно, ако мъжът ти присъства на раждането, а тук е обратното – ще си нетипичното изключение, ако раждаш без близък човек до теб. Ролята на партньора е да помага, да асистира в часовете с контракции, да дава сила и да е опора. Един от начините да помага при справянето с болката, освен с окуражителни и позитивни думи, е масажът. Партньорът може да научи необходимите техники от курс за бременни.

Водата намалява болката

Ако раждате в нидерландска болница, вероятно ще си имате баня към стаята, за да можете да взимате душ по всяко време. На някои места (например някои хотели за раждане) има и стаи със специална вана за водно раждане. В други можете да поискате да поставят преносима вана за раждане.

У дома също можете да родите в специална вана – можете да си я купите или наемете.

BabyBaby

Geboorte TENS = TENS за раждане

TENS е съкратено от transcutaneous electrical nerve stimulation и представлява апарат за успокояване на болката чрез електрическа стимулация. На гърба на раждащата жена се залепят специални лепенки с прикрепени жички към тях и ѝ се дава да държи в ръка устройство подобно на дистанционно управление. По време на контракция, бременната натиска едно копче и електричеството от апарата спомага за намаляване на болката. 

Някои жени твърдят, че помага, други – обратното. Всеки има собствено възприятие за болката и всяка ситуация е различна. Хубавото на geboorte TENS е, че няма прием на медикаменти от майка и бебе и че няма нужда да сте в болница, за да го използвате. Недостатък е, че ако искате да си вземете душ или вана, трябва да свалите апарата.

Аз лично използвах този geboorte TENS по време на второто ми раждане. Помагаше, докато контракциите не станаха твърде интензивни (в последния час преди самото раждане). След това просто се добавяше и неприятно усещане около кръста към болката от контракцията. Тоест апаратът има малко ефект при най-силните контракции.

При някои допълнителни (по-скъпи) здравни застраховки закупуването на geboorte TENS се заплаща изцяло или частично от застрахователя! Проверете какви са условията при вашата застрахователна компания!

Lachgas = Райски газ

Не може да се използва по време на напъването, а само по време на контракциите. Казват, че все още не е съвсем ясно как точно работи райският газ, но при половината от жените, които го избират, нямало нужда от допълнително болкоуспокояващо.

Не във всяка болница се използва райски газ при раждане. Ако се спрете на този тип болкоуспокояващо, проучете предварително дали във вашата поликлиника той се предлага.

Повече за райския газ по време на раждане например тук (на нидерландски език).

При избор на медикаменозно обезболяване акушерката, при която сте следили бременността си, си тръгва и предава грижата за вас на болничния персонал.

Pethidine = Петидин

Петидинът е морфиноподобно вещество, което отпуска и намалява болката, но тя не изчезва напълно. Приема се под формата на инжекция, започва да действа след 15-30 минути и действието му продължава между 2 и 4 часа.

Внимание: петидинът достига до бебето през плацентата.

Не забравяйте, че всяка контракция приближава вашето бебе до вас!

Remifentanil

Казват, че затъпява болката повече от петидина. С помпичка сама решавате кога да приемате малка доза от него. Не е възможно предозиране.

По време на напъването не ви разрешават да го използвате. Той стига и до бебето през плацентата. Не във всяка болница се предлага и все още се правят изследвания за дългосрочните му ефекти.

De ruggenprik = епидуралната

Нея си я знаем и в България. С нея 95% от жените не чувствали нищо от контракциите. Но пък е възможно да удължи продължителността на раждането и затова да е по-вероятно използването на вакуумна помпа или друг вид изкуствено подпомагане при раждането.

Запознайте се добре с видовете обезболяващи, обсъдете ги с вашата акушерка и направете информиран избор!

***

Още за болкоуспокояващите имa на тази страница (на нидерландски език) и в тази брошура на Кралската нидерландска организация на акушерките.

Ако ще раждате в Нидерландия, прочетете и за kraampakket.

Още за майчинството в Нидерландия има и тук (на български).

***

Както пожелават на бременните в Нидерландия,

“Sterkte!” Кураж!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s