Бременна в Нидерландия: какво е kraampakket?

Всяка бременна в Нидерландия има вкъщи родилен пакет, наричан на нидерландски език kraampakket. И да планувате раждане в болница, пак имате такъв пакет с материали за родилния и възстановителния период.

За какво служи родилният пакет?

Ако смятате да раждате у дома, което в Нидерландия е личен избор, нещата в kraampakket са ви от първа необходимост! Но дори и да искате (или да трябва) да родите в болница, този пакет пак може да ви е необходим:

Пример 1: ако ви изтекат водите, започвате да ползвате специалните превръзки за раждане inlegverband от крампакета, както и например протектора за матрак.

Пример 2: искали сте да родите в болница, но нещата толкова бързо са се развили, че се налага акушерката да изроди бебето в дома ви.

Съдържанието на родилния пакет, който аз получих от застрахователната компания. Нидерландия Раждане
Съдържание на родилния пакет, който аз получих от застрахователната компания.

Откъде да взема родилен пакет?

В зависимост от вашата здравна застраховка, в много случаи вашият застраховател ще ви изпрати крампакета, дали безплатно или срещу заплащане. Колкото по-висок вариант на здравна застраховка сте избрали, толкова по-вероятно е този пакет да е безплатен за вас и да съдържа повече неща. 

Влезте в интернет страницата на застрахователната ви компания, за да си поръчате предварително вашия kraampakket. Най-добре направете това преди 30-а седмица на бременността!

След като сте си поръчали крампакета от застрахователя, те ще ви го изпратят около 90 дни преди термина. Ако се забавят, звъннете им да питате кога ще пристигне.

Оставете съдържанието на kraampakket в кутията! Така при евентуално раждане у дома акушерката ще може лесно да намери всичко необходимо.

Закупуване на kraampakket

Дори застрахователят ви да не предлага безплатен kraampakket, можете да го поръчате от тях или онлайн. В някои дрогерии също можете да намерите подобни пакети или съставните им части.

Ето пакетите, които намерих в bol, за да ви улесня. Продуктите в тях са като тези, които аз получих от застрахователната компания, а фирмата, която ги произвежда се занимава с това от 1992 г., когато в Нидерландия въвеждат крампакета.

Какво съдържа родилният пакет?

От фирма до фирма и застраховател до застраховател са възможни разлики в съдържанието на крампакета. Тук можете да видите списък с продуктите, които аз получих.

Matrasbeschermer

Протекторът за матрак можете да сложите под чаршафа си още от 36-а седмица на бременността. Така ще защитите матрака, ако през нощта ви изтекат водите.

Onderlegger

Тази подложка се използва по време на раждането и в първите дни след него. Абсорбира течностите и предпазва матрака.

Inlegverband

Това е много силно абсорбираща превръзка, която използвате при изтичане на водите, по време на раждането и в първите дни след него.

Kraamverband

Това е превръзка за родилки, която използвате след inlegverband. Тя е от хипоалергенен материал и има специален слой против протичане.

Stretchbroekje

Следродилно бельо. То държи Inlegverband или Kraamverband стабилно на място.

Verbandwatten

100% бял памук.

Hygienische handgel

Гел за почистване на ръце без вода. Да се държи извън обсега на деца!

Steriele wondkompressen

Стерилни компреси. Използват се, ако има медицинска нужда от тях. Акушерката ще ги използва при необходимост.

Navelklem

Стерилна щипка за пъпчето на новороденото. Акушерката ще го използва. Трябва да остане стерилна до самото раждане, така че не я вадете от опаковката!

Wondkompressen

Компреси за рани. С тях се грижите за пъпчето, както ще ви покаже вашата kraamzorg (сестрата, която се грижи за вас и бебето у дома в първите дни след раждането).

Kraammatras

Матрак за раждане. Поставя се над чаршафа при раждане у дома. Над него се поставя вече споменатият onderlegger.


Видео за съдържанието на родилния пакет (на нидерландски език с английски субтитри).

Alcohol Ketonatus

70% алкохол/спирт. Акушерката го използва. Използва се за почистване например на термометъра. Трябва да седи извън обсега на деца!

Luiertape

Лента/”тиксо” за пелени. Използва за по-здравото поставяне на първите памучни пелени на новороденото.

Vloeibare hygienische handzeep

Течен сапун за ръце, за акушерката, kraamzorg и за всички в дома. Не е подходящ за бебето!

BabyBaby

Vinyl medische handschoenen

Медицински ръкавици (нестерилни). Акушерката и kraamzorg могат да ги използват.

Комплект за грижа за новороденото

Моят пакет включваше и подарък несесерче за бебето с ножичка, термометър, гребенче, пилички, четка за чесане на венци. Това в никакъв случай не ви е необходимо за раждането, но реших да споделя с вас, защото това е комплектът, който ползвахме и с първото ми дете и от който сме много доволни. Всъщност се зарадвах, че и второто дете ще има същия комплект за грижа за бебето! Ето го и него, но вижте в кой онлайн магазин се продава на най-добра цена!

Добра кауза: какво да правя с неизползваните неща от kraampakket?

Ако след раждането имате неизползвани продукти от крампакета, можете да ги дарите на тази фондация, която събира подобни материали за Африка, Индия, Южна Америка и Източна Европа.

Бременна в Нидерландия. Росица Бурла. Rositsa Burla. Bulgarian-language writer and editor
Снимка: Moni Frances

Affiliate links: ако купите някой от продуктите след натискане на bol.com линк в тази статия, мога да получа мъничка комисиона. Благодаря за подкрепата!

Реклама

Един коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s