Как от Нидерландия да помогнем на украинските бежанци?

Кой би предположил преди десетина дни, че ден след ден ще гледаме централната емисия на NOS Journaal с насълзени очи? Затрогваща е съпричастността на жителите на Европа към невинните жени и деца, които заминават с по куфар в неизвестността, докато техните бащи и синове остават назад, за да защитават родината…

Едва ли са много останалите безразлични и вероятно много от вас вече са намерили начин да помогнат на украинските бежанци, кой с каквото може. Все пак може да има сред българите в Нидерландия и такива, които все още не са избрали своя начин да покажат съпричастност. Ето как българите в Нидерландия също можем да помогнем на украинците в нужда!

Празен апартамент?

Ако българският ви апартамент стои празен, докато вие сте в чужбина, можете да го предложите за настаняване на украински бежанци. Можете да се свържете с Център на бесарабските българи в България

Ако в Нидерландия можете да предоставите стая или жилище за бежанци: Takecarebnb.

Финансова помощ

Различни организации и каузи предлагат събиране на средства. Някои от тях имат дългогодишен опит и може би е препоръчително изберете именно такава организация. Ето някои от тях (на нидерландски език):

Нидерландският червен кръст: помага на хората в Украйна и на бежанците с храна, вода, медицинска и психологическа помощ.

Върховен комисариат на ООН за бежанците (UNHCR) също събират средства, като можете да видите с какво допринася сумата, която дарявате. Възможно е плащане с iDeal.

UNICEF събират дарения, свързани с децата в Украйна. С дарение от 35 евро подарявате комплект зимни дрехи за дете (яке, ботуши, термодрехи и т.н.). Срещу 60 евро например плащате за “Училище в чанта”: материали, с които учител и до 40 деца могат да продължат да учат дори и по време на война.

Дари друго

Засега украинските бежанци в Нидерландия са малко и все още няма голяма нужда от дрехи например. Организацията на събирателни пунктове тепърва започва. Можете да следите тук как ще се променят нуждите на бежанците в Нидерландия в бъдеще.

Полската библиотека в Амстердам организира събиране на памперси, бебешка храна, основни хигиенни продукти, почистващи препарати, зарядни за телефони, батерии, лекарства, спални чували и други. Всички тези неща от първа необходимост ще бъдат закарани в центровете в Полша, които координират помощта на границата с Украйна. 

КРАЕН СРОК ДА ЗАНЕСЕТЕ ВАШЕТО ДАРЕНИЕ В ПОЛСКАТА БИБЛИОТЕКА Е 4 МАРТ 2022 (10:00-18:00).

Огледайте се около вас: вероятно е скоро да има организация на дарения и помощ на местно ниво във вашето населено място.

Стани доброволец

VluchteilngenWerk Nederland например търсят доброволци и предлагат и други начини, по които можете да сте от полза на бягащите от войната украинци.

Отиди на протест срещу войната

На различни места в Нидерландия вече се проведоха различни протести срещу руската инвазия в Украйна. Хиляди излизат да покажат своята съпричастност с невинните жертви на тази никому ненужна война и ще излизат и занапред. Потърсете кога има протест близо до вас.

Наеми украински бежанец на работа

Ако имате собствен бизнес в Нидерландия, можете да наемете бежанец на работа. Повече детайли тук на нидерландски език: Werk aanbieden aan Oekraïense vluchtelingen

Още полезни линкове

  • Фейсбук групата на българските доброволци в Нидерландия “КАУЗАТА”: можете да зададете въпрос, да видите споделени досега идеи и т.н.
Реклама

Един коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s