Национален монумент на имената в памет на загиналите в Холокоста

През септември 2021 г. в Амстердам беше открит Национален монумент на имената в памет на загиналите в Холокоста (Holocaust Namenmonument). На него за първи път са изписани в мемориал имената на всички нидерландски евреи, роми и синти, убити от нацистите през Втората световна война.

Holocaust Namenmonument Nederland / Национален монумент на имената в памет на загиналите в Холокоста. Амстердам, Нидерландия
Holocaust Namenmonument Nederland / Национален монумент на имената в памет на загиналите в Холокоста

Малко история

Нидерландската столица е център на нидерландската еврейска общност от столетия. Амстердам винаги е приемал с отворени обятия всеки, без значение от религия или произход, стига той да допринася за развитието на града. Така например по време на гоненията на евреите от Испания и Португалия през 15. век много от тях намират своя нов дом в космополитния холандски град. 

До началото на Холокоста амстердамската еврейска общност наброява 80 000 души. Затова не е изненада, че именно еврейски произход има и галеното име на Амстердам – Mokum (“град” на идиш, произход: думата “makom”, значеща на иврит “място”). 

Окупацията и Холокоста

За нещастие 80% от амстердамците с еврейски произход биват безмилостно убити от германците по време на окупацията на Нидерландия (май 1940-1945). Общо 140 000 са нидерландските евреи преди окупацията, като 102 000 стават жертва на нацистите, заедно с 220 синти и роми. 

Сред погубените невинни животи са невръстни дечица, жени, старци, но има ли нужда да ви казвам – едва ли има човек на света, незапознат с чудовищната жестокост по време на Третия райх. Германските нацисти убиват някои от жертвите в газовите камери, други – при масови екзекуции, трети пък умират от глад, болест, умора и робски труд в лагерите. Но днес всички те са намерили своето място за възпоминание в амстердамския Монумент на имената.

За Монумента на имената

Дизайнът на Монумента е дело на световноизвестния архитект Daniel Libeskind и се състои от четири гигантски букви на иврит (לזכר), създаващи словосъчетанието “в памет на”/”помни”. Стените на тези огромни букви са съставени от над сто хиляди тухли, всяка от които носи името на една от нидерландските жертви на Холокоста.

Сега благодарение на новия Монумент на имената всички тези невинни жертви са споменати индивидуално и колективно. Досега няма друг мемориал в Нидерландия, в който да присъства името на всеки един от погубените. А освен името, всяка индивидуална плочка съдържа и датата на раждане на човека и на колко години е бил убит. 


Разходка из Националния монумент на имената, гр. Амстердам, Нидерландия

Възраждане на еврейската общност

Еврейският квартал на Амстердам се е казвал Jodenbuurt (произнася се “Йоденбюрт”) и се намира в района около Waterlooplein. Именно в тази част на града са съсредоточени много от днешните забележителности, свързани с еврейското минало на града: Еврейският исторически музей и Детският музей към него и Португалската синагога, а съвсем наблизо е вече и новият Монумент на имената. 

На пешеходно растояние в квартала Plantage пък се намират Аушвицмонументът, Мемориалът за Холокоста Hollandsche Schouwburg (временно затворен за реновации) и Музеят на съпротивата. Разбира се, всяко едно от тези места заслужава своя отделна статия!

На всяка тухла се виждат името, годината на раждане и на колко години е била убита жертвата. Национален монумент на имената в памет на нидерландските жертви по време на Холокоста. Амстердам
На всяка тухла се виждат името, годината на раждане и на колко години е била убита жертвата.

Още преди войната обаче еврейските домове и синагоги далеч не са съсредоточени само в еврейския квартал в центъра. Преди окупацията Амстердам има процъфтяваща еврейска диамантена индустрия и затова например в Diamantbuurt (de Pijp) се намирали диамантени фабрики и домовете на техните служители. С изграждането на Rivierenbuurt като част от Plan Zuid пък някои еврейски семейства се насочили към тази южна част на града заради по-просторните жилища. Именно в този квартал е живяло и семейството на Ане Франк, докато къщата, в която се укривали през войната, се намира в централната част на града.

Днес пък наричат Buitenveldert новия еврейски квартал на Амстердам. Там не само си имат еврейски училища, пекарни, ресторанти и т.н., но дори кварталният филиал една от известните вериги супермаркети продава кашерна храна.

Четирите гигантски букви на иврит създават словосъчетанието “в памет на”/”помни”. Амстердам, Нидерландия
Четирите гигантски букви на иврит създават словосъчетанието “в памет на”/”помни”.

В днешно време еврейската общност в Амстердам наброява около 15 000 души и е само една от множеството различни групи, съжителстващи мирно помежду си във все така космополитната и уютна нидерландска столица. Все пак в Амстердам всеки продължава да е добре дошъл!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s