Тайна църква на тавана: „Ons’ Lieve Heer op Solder“

Ще минете покрай нея. Може би дори ще се спрете пред нея, за да се полюбувате на града. Въобще няма и да разберете, че точно зад Вас се е скрила католическа църква от 17. век!

Името ѝ е “Ons’ Lieve Heer op Solder”. Буквално – “Нашият скъп господар на тавана” (на английски: “Our Lord in the Attic”). Това историческо съкровище се намира на Oudezijds Voorburgwal 38 в Амстердам – на две минути от Oude Kerk и на 5 минути пеша от централната гара. Покрай нея минават милиони туристи всяка година без въобще да предполагат, че зад стените на типичната амстердамска къща се е скрила цяла църква!

Църквата-музей "Our Lord in the Attic" в Амстердам, Нидерландия.
Железните пръти между балконите крепят уникалната конструкция. (Снимки: Витали Бурла)

Невидими църкви

В края на 16. век градският съвет на Амстердам станал протестантски и католиците трябвало да провеждат богослуженията си тайно. Затова били създадени църкви, скрити вътре в частни домове. Властите игнорирали тяхното съществуване и така допринасяли за типичната толерантност, с която Амстердам се слави и до днес.

“И наистина – църквата [“Ons’ Lieve Heer op Solder”] символизира характерната (религиозна) толерантност на Нидерландия”

Официална страница на “Ons’ Lieve Heer op Solder”, собствен превод

Конструкция

Къщата, в която се помещава “Ons’ Lieve Heer op Solder”, е от времето на Нидерландския Златен Век (17. век). През 1663 г. тя е преустроена по забележителен за времето начин. Съединяват три къщи и отрязват голяма част от пода на два от етажите!

Скрит амвон

Няма да го видите, ако не сте там за богослужение. Амвонът е скрит в лявата колона на олтара. Тя се отваря и издърпва напред, за да се превърне в амвон. Когато той е ненужен, отново се прибира – подредено и практично!

Дървени елементи

Но няма да познаете, че са такива! Майсторски са направени да приличат на мрамор. Такива са например колоните на олтара, както и някои от статуите из музея. Никога не бих се досетила, че са от дърво!

Симетрия

На снимката виждате гостната на Ян Хартман – търговец от Германия и собственик на къщата. Основна тук е симетрията. Подът повтаря формите на тавана например. Виждате ли вратата вляво на снимката?

Гостната в църква-музей "Our Lord in the Attic", Амстердам, Нидерландия.
Всъщност врата няма – това е просто имитация в името на симетрията!

Музеят

“Ons’ Lieve Heer op Solder” работи като музей от далечната 1888 година. Това е вторият по старост музей в Амстердам след Rijksmuseum. 

Преди 5 години музеят се разширява с още една къща, която обаче се намира от другата страна на улицата. Именно през нея влизате в музея (и нея поне лесно ще разпознаете). 

В тази нова част има етаж, посветен на толерантността – (временна) арт инсталация с виртуална реалност и възможност да напишете собствено послание по темата.

По стълбите слизате под земята, преминавате под улицата и се качвате от другата ѝ страна в същинската част на музея.

Галерия

Практично

“Ons’ Lieve Heer op Solder” не е подходяща за трудно подвижни хора. Стандартно за амстердамския център има немалко стълби – кои по-тесни, кои по-стръмни…

  • Получавате аудио гид с избор между осем езика. За хората с увреден слух има хартиена версия. 
  • За децата между 5 и 11 г. се предлага търсене на съкровище (“Ladybird in the Attic”/”Lieveheersbeestje op Solder”). За говорещите холандски (възраст 10-12 г.) има и детски аудио гид, разказващ за произхода на християнските празници.
  • В помещението с шкафчета можете да налеете питейна вода в бутилката си.
  • Пари в брой не се приемат в музея.
  • Цени (към октомври 2020)

Не забравяйте да направите онлайн  резервация.

0-4 г.безплатно
5-17 г.€ 6.00
18+€ 12.50
Museumkaart и други картибезплатно
Църквата в 1 минута (видео)

Има и други интересни стаи, предмети и елементи за любителите на историята, но аз спирам дотук. Нека остане и някоя изненада!

Още по темата

Реклама

2 коментара

  1. Очаквам с нетърпение петъците, когато ще прочета отново нещо интересно за Амстердам и живота в Холандия! Днес отново научих нещо ново! Благодаря ти!

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s