Български културен и информационен център в Амстердам

Наскоро в Нидерландия отвори врати Български културен и информационен център! Зад тази инициатива стоят Елица Йорданова и Камелия Стефанова. Двете дами от години работят в полза на българската общност в Амстердам и затова реших да Ви запозная с дейността им.

Елица Йорданова и Камелия Стефанова в Българския културен и информационен център, гр. Амстердам, Нидерландия. (Снимка: личен архив.)
Елица Йорданова и Камелия Стефанова в Българския културен и информационен център, гр. Амстердам. (Снимка: Български културен и информационен център/Елица Йорданова)

Българска библиотека

Когато посетих Българския културен и информационен център, видът на толкова много книги на български език стопли сърцето ми. Не всеки българин има късмета да живее в град в чужбина, че даже и в държава, в която има библиотека с книги на майчиния език!

Можете да разгледате наличните книги в библиотеката чрез нейния онлайн каталог или като отидете на място в Българския културен и информационен център.

Членството в библиотеката е безплатно.

Информация на български език

Заедно с община Амстердам двете дами създават брошури на български език, които помагат на новопристигащите ни сънародници да се справят с нидерландската администрация. 

Елица и Камелия споделят информация на български относно Нидерландия и във Facebook: Български информационен център в Амстердам, Нидерландия.

Консултации

Новосъздаденият център е физическото въплъщение на дейността на двете българки да информират и съветват българите в Нидерландия. Безплатните консултации вече се провеждат там, ако разговор по телефона не е достатъчен.

Ето няколко примерни теми, за които ги търсят:

  • информация относно образование, здравеопазване, застрахователна система и изобщо всичко, което касае безпроблемното пребиваване в страната;
  • съдействие при контакт с всички инстанции;
  • помощ за българи, изпаднали в беда;
  • насочване към специалисти, които подкрепят финансово центъра и чиито услуги вече са платени.
Реплики на златни тракийски съкровища са постоянно изложени в Българския културен и информационен център в гр. Амстердам, Нидерландия и всеки посетител може да ги разгледа.
Реплики на златни тракийски съкровища са постоянно изложени в Българския културен и информационен център и всеки посетител може да ги разгледа. (Снимка: Български културен и информационен център/Елица Йорданова)

Събития

Елица и Камелия организират концерти, театрални постановки, базари и други събития за българската общност в Нидерландия. Поради знаете-какво през 2020 г. няколко от тях биват отложени до промяна на обстановката.

В момента в Центъра се провежда “Коледен базар” (посещение само след предварителна уговорка заради пандемията), на който се продават картички, коледни играчки и други предмети, които са ръчно изработени от наши сънародници.

Фестивал „България – люлка на европейската цивилизация“, организиран от Елица и Камелия през 2018 г.

Българско училище

Първо Българско Училище АБВ Амстердам, създадено от двете дами за българчетата, все така продължава да се провежда всяка неделя в St. Ignatiusgymnasium в Apollobuurt (Amsterdam Zuid). Моят син го посещава с удоволствие.

Досега все там се провеждат и българските избори в Амстердам. В сградата на училището остават и народните танци за възрастни, както и детската библиотека, която наскоро посетих лично. Уроците по нидерландски език пък в момента се провеждат онлайн заради знаете-кой-вирус.

Финансиране

Българският културен и информационен център плаща наем и сметки, разбира се. Освен на продажбата на български книги, вина и други, той разчита и на подкрепата на своите партньори, сред които е и Мирена, за която вече четохте. Тя например провежда там амстердамските си сесии. Други българи също (могат да) използват помещението за своята дейност.

Ако искате да подкрепите дългосрочното функциониране на Центъра, можете да се свържете с Елица и Камелия или направо да направите дарение на сметката на сдружението им, като можете да отбележите как искате да бъдат използвани средствата.

Контакт с Български културен и информационен център

Адрес: A.J. Ernststraat 169 1083 GT Amsterdam, Netherlands.

Центърът е на пешеходно разстояние от станция RAI. Можете да го посетите след предварителна уговорка.

Телефон: 0642231967 

Имейл: bulinfoamsterdam@gmail.com

Сега вече знаете къде можете да отидете, ако Ви трябва съвет, искате да прочетете книга на родния език или просто Ви домилее за България! 

Още по темата

  • Няколко думи от самата Елица по случай откриването: EuroChicago.com
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s