Плакати, холандски знамена и флагове, опашки пред магазините за риба и специални събития и празненства из страната. Новата холандска херинга е тук!
Холандската Нова пристига!
Всяка година се определя една дата около май-юни, на която започва продажбата на тазгодишната прясно уловена херинга, тъй наречената Hollandse Nieuwe (Холандска Нова). Голямо събитие!
След като първото буре от тази риба бъде продадено на търг с благотворителна цел, се започват тържествата. Най-известното празненство е Vlaggetjesdag Scheveningen (Ден на флагчетата в Схевенинген). То се провежда през първата събота след началото на сезона и тълпата е голяма.
Не всяка херинга е Hollandse Nieuwe!
Новата херинга е традиционен специалитет в Нидерландия. Продава се от павилиони специално за нея или заедно с други рибни специалитети, както и в рибните магазини.

Но внимание: не можете целогодишно да пробвате Hollandse Nieuwe!
Всяка година се определя дата, на която Hollandse Nieuwe започва да се продава (май или юни). Но датата 30 септември не се променя: тогава е последният ден, на който можете да ядете риба, наречена по този начин. След това си е просто херинга, но не и Холандска Нова!
Разбира се, това не трябва да ви спира, ако сте закратко в Нидерландия – пробвайте херингата (haring), дори да нямат право точно в този моментда я наричат Hollandse Nieuwe!
Херингата трябва да е мазна!
През зимните месеци херингата не яде и отслабва, но като дойде пролетта, започва да си наваксва: за кратко време изяжда толкова планктон, че количеството мазнина, което се съдържа в тялото ѝ, може да достигне до над 20%!

Надвиши ли мазнината в рибата 16%, вече могат да я ловят и да подготвят новата холандска херинга. След това рибата се почиства по специален начин, замразява се за 24 часа при температура не по-висока от -20 градуса и се осолява. Държат херингата в дървени бъчви до момента на консумация.
Забелязвате ли, че никъде в процедурата не се споменава преминаване на термична обработка? Именно за това пробването на Hollandse Nieuwe е занимание за по-смелите посетители на Нидерландия.
А бременните директно да я пропуснат и вместо това да си хапнат kibbeling (пържени хапки бяла риба) !
Eet smakelijk! Добър апетит!
Можем да ядем херингата по няколко начина, обикновено със ситно нарязан лук и кисела краставичка:
- в хлебче;
- нарязана на няколко парченца (със забучено холандско знаменце в нея);
- цяла, като я хващаме за опашката, вдигаме над нас, повдигаме глава, отваряме уста и я хапваме!

През 2023 година продажбата на първото буре херинга е планувано за 13 юни. Значи от 14 юни вече можете да си я купите навсякъде из Нидерландия!