Hollandse Nieuwе: нидерландският специалитет за смелчаци

Плакати, холандски знамена и флагове, опашки пред магазините за риба и специални събития и празненства из страната. Новата холандска херинга е тук! 

Холандската Нова пристига!

Всяка година се определя една дата около май-юни, на която започва продажбата на тазгодишната прясно уловена херинга, тъй наречената Hollandse Nieuwe (Холандска Нова). Голямо събитие! 

След като първото буре от тази риба бъде продадено на търг с благотворителна цел, се започват тържествата. Най-известното празненство е Vlaggetjesdag Scheveningen (Ден на флагчетата в Схевенинген). То се провежда през първата събота след началото на сезона и тълпата е голяма.

Не всяка херинга е Hollandse Nieuwe!

Новата херинга е традиционен специалитет в Нидерландия. Продава се от павилиони специално за нея или заедно с други рибни специалитети, както и в рибните магазини. 

Павилион за риба, на който пише, че новата холандска херинга вече се продава, гр. Амстердам.
Павилион за риба, на който пише, че новата холандска херинга вече се продава, гр. Амстердам.

Но внимание: не можете целогодишно да пробвате Hollandse Nieuwe!

Всяка година се определя дата, на която Hollandse Nieuwe започва да се продава (май или юни). Но датата 30 септември не се променя: тогава е последният ден, на който можете да ядете риба, наречена по този начин. След това си е просто херинга, но не и Холандска Нова! 

Разбира се, това не трябва да ви спира, ако сте закратко в Нидерландия – пробвайте херингата (haring), дори да нямат право точно в този моментда я наричат Hollandse Nieuwe!

Херингата трябва да е мазна!

През зимните месеци херингата не яде и отслабва, но като дойде пролетта, започва да си наваксва: за кратко време изяжда толкова планктон, че количеството мазнина, което се съдържа в тялото ѝ, може да достигне до над 20%!

Hollandse Nieuwe в хлебче с накълцан лук и кисела краставичка. (Снимка: Петя Аргирова)
Hollandse Nieuwe в хлебче с накълцан лук и кисела краставичка. (Снимка: Петя Аргирова)

Надвиши ли мазнината в рибата 16%, вече могат да я ловят и да подготвят новата холандска херинга. След това рибата се почиства по специален начин, замразява се за 24 часа при температура не по-висока от -20 градуса и се осолява. Държат херингата в дървени бъчви до момента на консумация.

Забелязвате ли, че никъде в процедурата не се споменава преминаване на термична обработка? Именно за това пробването на Hollandse Nieuwe е занимание за по-смелите посетители на Нидерландия.

А бременните директно да я пропуснат и вместо това да си хапнат kibbeling (пържени хапки бяла риба) !

Eet smakelijk! Добър апетит!

Можем да ядем херингата по няколко начина, обикновено със ситно нарязан лук и кисела краставичка:

  • в хлебче;
  • нарязана на няколко парченца (със забучено холандско знаменце в нея);
  • цяла, като я хващаме за опашката, вдигаме над нас, повдигаме глава, отваряме уста и я хапваме!
Кулинарният блогър Петя Аргирова показва как се яде традиционната нидерландска херинга Hollandse Nieuwe.
Кулинарният блогър Петя Аргирова показва как се яде традиционната нидерландска херинга Hollandse Nieuwe.

През 2023 година продажбата на първото буре херинга е планувано за 13 юни. Значи от 14 юни вече можете да си я купите навсякъде из Нидерландия!

Вашият коментар