Музеите на Амстердам: къщата Willet-Holthuysen

Съпрузите Abraham Willet и Louisa Holthuysen живяли в Амстердам през 19. век и били толкова богати, че не се наложило никога да работят. Твърди се, че с техния брак се срещали стари пари (oud geld) с новобогаташки (nouveau riche), като се предполага, че нито едно от семействата не било особено щастливо от брака им. Луиза всъщност била по-заможната от двамата и всяка година давала на съпруга си еквивалента на сегашни 100 хиляди евро, да си харчи!

Голям портрет на Абрахам и по-малък на неговата съпруга Луиза. Къща-музей Амстердам
Голям портрет на Абрахам и по-малък на неговата съпруга Луиза.

Абрахам и Луиза нямали деца, но обожавали кучетата и котките си дотолкова, че поръчвали на художници да направят портрети на домашните любимци! Не щадяли средства за дома си и за изкуството, което колекционирали. Обичали да си поръчват предмети и орнаменти за дома от Франция, като салоните им са в стила на Луи 14-ти (тоест малко ретро дори за тяхното съвремие). Направата на само един от килимите им отнела 3 месеца!

Портрети на котки, рисувани през 19. век.
Домашните им любимци били толкова важни за тях, че си имали портрети! Всъщност една от причините толкова да ги обичат, вероятно е, че кучетата са претекст за Луиза да се разходи извън от дома. Тогава правилата за това кога и с кого е можела да излиза една жена били изключително строги…

Къщата е построена през 17. век и в нея живяли около 20 семейства, преди да стигне до последните си обитатели. Сградата била собственост на заможни хора и преди бащата на Луиза да я купи. Предишните собственици били семейството търговци и управници Deutz, които инвестирали и в дейности, свързани с робовладелството (ето защо и богатството им не ни учудва).

Списък с имена, закачени за стената в кухнята
В кухнята висят имената на персонала на къщата от времето на Луиза и Абрахам. Много важен в дома е бил техният готвач.

Двойката цял живот събирала произведения на изкуството, снимки и книги, които завещала на град Амстердам, заедно с разкошната си къща на Herengracht. Така тази огромна за Амстердам къща, с двойно по-широка фасада към канала в сравнение с повечето други (данък се плащал според това колко фасада към канала/улицата имаш) е притежание на града от 1895-та година.

Пищен полюлей и тавана на стая в къща-музей Амстердам
За съжаление, някои куратори на къщата в миналото са имали други идеи за нея. Този салон например боядисали в бяло, за да използват за изложби, вместо да запазят оригиналния му вид.

Сега къщата се стопанисва от Амстердамския музей и в нея можете да видите разкоша, в който богатата двойка е живяла, както и част от колекцията им. Къщата-музей Willet-Holthuysen е отворена за посещения и в понеделник (за разлика от други амстердамски забележителности) и е много по-спокойна за посещение в сравнение с по-популярните музеи.

Градина в Амстердам, къща-музей
Отговорниците за къщата решили през 1972 г. да създадат тази градина в стил 18. век. Всъщност задният двор е бил много по-малък в миналото, защото в него били и конюшните.

Още снимки в Инстаграм

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s