Видове основни училища

Свободата на образованието е конституционно право в Нидерландия, на което много се държи. Ето защо холандците проучват и избират основното училище (Basisschool) за детенцето си още преди то да е навършило три години. Затова тук има и голям избор по отношение на видовете държавни училища. Ето ги и тях.

Montessori

В Монтесори училищата децата се учат на самостоятелност. Всяко дете само избира с какво да се занимава в даден момент и учи със собственото си темпо. Използват се специални материали, които нагледно помагат за изучаването на училищната материя. Класовете са смесени. Например 7-, 8- и 9-годишните са в един клас. Така децата свикват да общуват с по-големи и по-малки от тях и се учат едно от друго.

Dalton

Някои определят Далтон образованието като Монтесори с повече структура. В този вид училища отговорността за ученето отново е в ръцете на самото дете. Типично е детето само да си направи план/график за учене. Далтон училището набляга на самостоятелност, отговорност, социални умения и други.

Jenaplan

И в йена-план училището класовете са смесени и деца от няколко различни възрасти учат заедно. Учителят има по-голяма роля в структурирането на деня, отколкото при горните. Цени се това, че всяко дете е различно. Световната ориентация е в основата на този тип образование.

Steiner = Waldorf = Vrije school

Централно при тези училища с артистичен фокус е развитието на интелектуалните, практически и артистични умения на децата.  Важни са креативността и въображението. Не се учат само стандартни дисциплини, а има фокус и върху занаяти, театър, рисуване и други. Провеждането на занятията протича по по-обичаен за нас начин: учителят инструктира децата, седящи на чиновете пред него.

Традиционни училища

Разбира се, има и основни училища, които не следват конкретна методология като горните. Обикновено учителят инструктира, а децата са на чиновете пред него. Въпреки че наричам тези училища традиционни, те също се развиват и променят така че да отговарят на съвременните нужди на образованието. Освен това всяко има свой собствен фокус и особености. При едно е възможно ранно изучаване на английски език, а друго може да се фокусира върху изкуствата, какъвто е например случаят с “Oscar Carré” в амстердамския квартал de Pijp. Всяко училище е различно.

Bilingual schools

От няколко години има държавни двуезични училища. При тях част от преподаването е на английски език, а друга част – на холандски. Кой език се говори в даден момент може да зависи от предмета или пък от деня от седмицата. Изисква се детето да говори нидерландски, когато започва да учи в такова училище.

Религиозни училища

Има християнски, еврейски и ислямски училища. Някои от тях имат специални изисквания за прием. По-скоро не участват в централизираната система за кандидатстване. В днешно време при някои от тях (католическите например) религията може да е на заден план и да се отбелязват само на най-големите празници. В такива училища е възможно да се приемат и деца от другите вероизповедания. 

International schools

Международните училища са на английски език. Ако сте в Нидерландия само за няколко години и не виждате смисъл детето Ви да знае холандски, те вероятно са подходящите за Вас. Международните училища обикновено са частни, но в Амстердам има и държавно такова: Amsterdam International Community School (AICS).

Училища за деца от конкретни страни

В Амстердам има японско училище, френско училище, а вероятно и други. В други градове има и европейски училища, които са безплатни са служителите на Европейския съюз. Срещу годишна такса в тях могат да учат и деца, чиито родители не работят за дадена институция. Хубавото при тях е, че вероятно е възможно преподаването на майчин език например веднъж седмично.

Europaschool

Това е специално държавно училище в Амстердам, което изисква поне един от родителите да е чужденец. В него се изучава английски отрано.

Eenpitter scholen

Това са училища, неучастващи в централната училищна лотария. Около тях се формира скандал напоследък заради слухове, че задължават родителите да плащат “доброволното” родителско участие. Това е нещо като годишна такса за извънкласни дейности и материали. При еenpitter училищата тази сума може да е в пъти по-висока в сравнение с другите. За мен подбирането на ученици по произход или финансово състояние е дискриминация и затова тези училища не заслужават повече от нашето внимание.

Училище в Амстердам

Както виждате, изборът е наистина голям! Имайте предвид, че има различия в това как конкретните училища интерпретират методологиите. Затова препоръчвам да проучите внимателно училищата, които Ви интересуват (ресурси тук).

Имате най-голям шанс за място в училището, което най-много харесвате, ако сте тук навреме за участие в лотарията за кандидатстване. Ако се преместите в Нидерландия след като детето е навършило 3 или пък решите детето да започне училище на 5 вместо на 4 години, ще трябва да проверите къде са останали свободни места. Едва ли ще имате голям избор, за съжаление.

А ако Вашето дете учи в тип холандско училище, който тук не е споменат, ще се радвам да ни разкажете за това в коментарите под статията!

Още по темата:

Реклама

Един коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s