Изкуство във вана: Stedelijk Museum Amsterdam

Stedelijk Museum Amsterdam се превежда буквално като Градски Музей Амстердам и е отворен през 1874 година. Ако се разхождате по амстердамския Museumplein (Площад на музеите), няма как да пропуснете двете сгради, в които се помещават експозициите за модерно и съвременно изкуство.

Сградата от 1895 г. е дело на Adriaan Willem Weissman и част от външните ѝ страни сега реално са вътре в новата част от 2012 година. Но това, което непременно ще привлече вниманието ви, е новата постройка, която прилича на вана и именно така ѝ казват – de badkuip (ваната)!

"Ваната" е новата част от сградата на Stedelijk Museum Amsterdam.
„Ваната“ е новата част от сградата на Stedelijk Museum Amsterdam.

Вандализъм

Няма как да не споделя любопитните случаи на вандализъм в музея. Първия път мъж нарязал картина, за което след това лежал в затвора и му било забранено 3 години да посещава музея.

Възстановяването на разпорената картина струва първоначално 400 хиляди, но реноваторът завел дело срещу музея и град Амстердам, защото репутацията му страдала – имало критики, че не си е свършил добре работата. И така, като включим разходите по делото, общо разходите по картината след вандалския акт възлизат на близо милион долара!

11 години по-късно същият този извършител реже друга картина! Е, този път вече забраната му за влизане в музея е била доживотна…

Дизайнът е една от основните теми в Stedelijk Museum.
Дизайнът е една от основните теми в музея.

Жертвите

И двете нарязани картини са на американеца Barnett Newman, известен със своя абстрактен експресионизъм. Нямам мои снимки на картините, затова ще ви помогна да ги визуализирате:

  1. Поставете хоризонтално пред себе си червен лист хартия и нарисувайте синя линия в левия му край. В десния нарисувайте една по-тънка жълта линия. Вие току-що пресъздадохте картината Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III, сътворена от Нюман през 1967 година и нарязана през 1986-а в Stedelijk Museum
  1. Вземете два тъмносини листа хартия. Сложете ги хоризонтално един до друг върху бяла повърхност и оставете тънка линия разстояние между тях. Пред себе си виждате картината Cathedra, създадена през 1951 година и нарязана през 1997-ма!
Картината вдясно е на Karel Appel - един от основателите на авангардното течение COBRA.
Картината вдясно е на Karel Appel – един от основателите на авангардното течение COBRA.

Но да оставим шегата на страна! Имам чувството, че на колкото повече години ставам, толкова повече разбирам и оценявам модерното изкуство. Всъщност ми става все по-приятно да се разхождам в музеи като Stedelijk. Да не говорим, че със сина ми си изкарваме фантастично в музеи за съвременно изкуство още откакто той беше едва на 2 – в крайна сметка кое дете не обича абстрактното и интерактивното?!

Пространството между двата етажа на "ваната" е предоставено на американката Барбара Крюгер, която използва не само свой текст, но и цитати от Джордж Оруел и Ролан Барт.
Пространството между двата етажа на „ваната“ е предоставено на американката Барбара Крюгер, която използва не само свой текст, но и цитати от Джордж Оруел и Ролан Барт.

Вижте страницата на музея за цени, информация и онлайн колекция, пък дано скоро пак да можем да се разходим вътре!

Реклама

Един коментар

  1. Прекрасно разказваш, Роси! Аз съм стигала само до входа на ВАНАТА, но с интерес ще разгледам и вътре, когато отново посетя Амстердам.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s