Как да рисуваме като Мондриан

Откакто живеем в Амстердам, картини в стила на Мондриан виждаме навсякъде около нас: в книжки за известното зайче Мифи/Найнче (Miffy/Nijntje), нарисувани с тебешир по тротоара, оригинали в галерии и къде ли още не. Ако сте (били) в Нидерландия, и вие несъмнено сте виждали под една или друга форма неговите платна с квадрати, правоъгълници, хоризонтални и вертикални линии, тук-таме запълнени в жълто, червено и синьо.

„Композиция номер IV с червено, синьо и жълто“ можете да видите в Stedelijk Museum Amsterdam.

Пийт Мондриан е световноизвестен нидерландски художник абстракционист, живял от края на 19-ти до средата на 20. век. Името му е възможно да видите изписано Mondrian или Mondriaan. Той самият махнал второто “А” от фамилията си, когато заживял в Париж.

Мондриан е един от създателите на нидерландския кръг в изкуството, дизайна и архитектурата, наречен De Stijl. Абстрактните му картини са толкова вдъхновяващи, че са повлияли на различни други сфери на живота ни, включително на модата (Yves Saint-Laurent, Nike, Hermes) и програмирането (на художника са кръстени два програмни езика: Piet и Mondrian).

На нас Мондриан отдавна ни е интересен, но сега когато в предучилищната група учиха за него, дойде крайно време да порисуваме и ние като него. Споделям стъпките с вас, защото и малки, и големи, могат да рисуват в негов стил с удоволствие!

Материалите са по ваш избор. Лист хартия и червен, жълт, син и черен цвят са ви напълно достатъчни.
Материалите са по ваш избор. Лист хартия и червен, жълт, син и черен цвят са ви напълно достатъчни.
  1. Нарисувайте хоризонтални и вертикални черти. Могат да са по ваш вкус, но нека все пак се получат различни по големина квадрати и правоъгълници. Можете да използвате молив и линия.
  2. Вземете червен, жълт и син цвят и оцветете някои от формите. Важно е някои да си останат бели. Ако имате много квадрати за запълване, можете да добавите няколко в черно и сиво.
  3. Направете черни линиите. Например с черен флумастер, пастел или тънко черно тиксо.
  4. Готово. Наслаждавайте се на творбата си!
Нямате ограничения! Приятно творене!

Още по темата

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s