Kapsalon: защо нидерландците ядат фризьорски салони?

Kapsalon се превежда буквално като “фризьорски салон” и е създаден в Ротердам през 2003 година. По това време фризьорът Nathaniël Gomes започнал редовно да си поръчва едно и също нещо в ресторантче за шоарма (дюнер): порция с ред пържени картофки, върху тях ред месо от дюнер, разтопена отгоре гауда и салата айсберг. Всичко това поръсено с чеснов сос и самбал. 

Kapsalon по рецептата от българския кулинарен блог "Ухае на..." (Снимка: Петя Аргирова). Нидерландски дюнер, шоарма, интересно. Dutch food
Kapsalon по рецептата от българския кулинарен блог „Ухае на…“ (Снимка: Петя Аргирова)

“Редовната поръчка на фризьорския салон”, както го наричали в ресторантчето, била забелязана и от други клиенти на заведението и взела, че станала хит в цяла Нидерландия! Днес ястието може да се намери и в други страни, между които Белгия, че даже и Непал!

Kapsalon. Нидерландски дюнер, шоарма, интересно. Dutch food. Culture.
Моята домашна версия на ястието kapsalon…

Така че следващия път като поръчвате дюнер/шоарма някъде в Холандия, не се изненадвайте, ако видите и “фризьорски салон” в менюто! 

Благодарение на Петя Аргирова и кулинарния блог “Ухае на…” рецептата за kapsalon я има вече и на български език. Можете да си я приготвите вкъщи, без значение в коя страна се намирате в момента!

Реклама

Един коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s