Домашно насилие в Нидерландия: кой може да помогне?

Илиана Дочева, позната ни вече от благотворителната група на българите в Нидерландия, е събрала много полезна информация за нидерландските организации, които помагат при домашно насилие.

Информацията е представена първо по време на благотворително събитие за българките в Нидерландия, което се проведе през ноември 2022 г. и на което бяха събрани 928 евро за българската фондация ПУЛС (Център за хора, пострадали от насилие и/или жертви на трафик). Сума, която според основателката на фондацията се равнява на „един тон пелети и храна за месец на настанените в центъра”. Браво, българки в Нидерландия!

Илиана отзивчиво се съгласи да сподели полезните връзки за жервтите на домашно насилие и с читателите на Mokum.bg. Благодарим!

помощ при домашно насилие в Нидерландия. снимка на замислена жена
Photo by Kat Smith on Pexels.com

Полезни връзки

Тел. 112


При непосредствена опасност.
Форма за контакт с нидерландската полиция- https://www.politie.nl/contact

„В безопасност у дома“ – националната гореща линия за случаи на домашно насилие.

https://veiligthuis.nl/ (информация на английски език https://veiligthuis.nl/veilig-thuis-is-
there-for-everyone/
). Повече информация за стъпките, които предприемат при подаден сигнал вижте тук (на нидерландски език).

Предлагат съвети и подкрепа по въпроси, свързани с домашното насилие (физическа принуда, сексуално малтретиране, психически тормоз, заплашване, икономическо лишаване) и насилие над деца. За всички, които търсят помощ за себе си или за друг.

Може да се свържете с тях на телефонен номер 0800 2000 (обажданията са безплатни), а линията е отворена 24/7, чат на живо – 09:00 ч. – 17:00 ч. в работните дни. Адреси и телефони за контакт с офисите им – https://veiligthuis.nl/locaties/

Blijf Groep

Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

https://www.blijfgroep.nl/

Иформация на английски тук.

Има информация за мъжете жертва на домашно насилие.

С организацията може да се свържете на телефонен номер 088 234 24 50 (помощ и съвет), линията е отворена 24/7 и 088 234 24 00 (обща информация), на имейл info@blijfgroep.nl, да ги посетите на адрес Tollensstraat 59a, 1053 RS, Amsterdam. Информация за всички локации, може да откриете тук.


Предлагат помощ на всички замесени лица – жертви (жени, мъже, деца), свидетели и
извършители. Наблягат на индивидуалния подход във всеки отделен случай на домашно
насилие, като отчитат спецификите на „насилника“, „жертвата“, както и конкретната ситуация.


Според естеството и сериозността на случая на домашно насилие тази организация би могла да предложи подкрепа в домашна среда, а при по-тежки случаи да окаже кризисен подслон на застрашеното лице. Локациите, които имат не са тайни, но са безопасни и достъпни за всеки.

Fier

https://www.fier.nl/ (предлагат информация и на английски, турски, арабски)
Може да се свържете с тях на телефонен номер 088 2080 000, линията е отворена 24/7.
За обща информация, на телефон 058 215 70 84. За чат на живо https://chatmet.fier.nl/ и
на имейл адрес aanmeldingen@fier.nl (за съвет и регистрация).

Национален експертен център по въпроси, свързани с насилието и неговото лечение. За
превенция, прекратяване и асистенция при последствията от насилие. Работи в няколко
насоки: домашно насилие ; насилие върху деца; (онлайн) сексуално насилие; злоупотреба с възрастни хора ;насилие, свързано с честта ; насилствен брак; трафик и експлоатация на хора; принуда от страна на сводник (loverboy); при ранна детска травма; конфликтни и високорискови разводи.

Arosa

https://www.arosa-zhz.nl/

Може да се направите контакт с Arosa на телефон 010 820 08 40 (информация и съвет), на имейл адрес bureaudienst@arosa-zhz.nl. Намират се на адрес Aelbrechtskade 195, 3023 JM, Rotterdam; за общи въпроси, използвайте следният имейл – info@arosa-zhz.nl.


Дават наставления, свързани с ранна идентификация на насилието, като фокусът им пада върху превенция и устойчиво прекратяване на домашното насилие. Осигуряват подслон за жени, мъже и деца, които са жертви на домашно и сексуално насилие. Работят със случаи на експлоатация и трафик на хора.

„Подкрепа на жертвите Нидерландия“

https://www.slachtofferhulp.nl/ (информация на английски език
https://www.slachtofferhulp.nl/english/)

Може да се свържете с „Подкрепа на жертвите Нидерландия“ на телефон 0900 01 01
(стандартна тарифа). от 08:00 ч. – 20:00 ч. в работните дни и от 10:00 – 17:00 в събота. Ако не може да се свържете с тях на официалната линия, може да използвате следният номер – 088 746 00 00; могат те да ви потърсят обратно в рамките на 3 работни дни, при попълване на тази форма за контакти Тук може да разгледате
всичките им локации https://www.slachtofferhulp.nl/locaties/ , които може да посетите само с предварителна уговорка!

Предлагат емоционална подкрепа, напътствия относно наказателния процес и информация за обезщетението ви. Може да се свържете с тях, в следните случай – измамa; насилие; взлом и кражба; сексуално насилие; пътен инцидент и др.

Moviera

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

https://www.moviera.nl


За връзка с организацията – тел. 0883 744 744 (линията е отворена 24/7), обажданията са
безплатни и анонимни; на имейл info@moviera.nl . Адресът им е Halstraat 56 , 7321 AH,
Apeldoorn.


Работят за превенцията, борбата и прекратяването на домашното насилие. Областите, в които са специализирани: домашно насилие; насилие от страна на настоящ/бивш партньор; трафик на хора; майки тийнейджъри ; насилие върху деца; насилие върху родители; насилие над мъже; дигитално насилие. Предлагат настаняване в кризисни ситуации.

Perspectief

https://perspektief.nl/
Може да се свържете на телефонен номер 070 3925774 (домашно насилие) и 015 2841000 (обща информация), на имейл info@perspektief.nl. Адресът им е Kalfjeslaan 2 (4e etage), 2623 AA, Delft


Работят за възстановяването и приобщаването на хора, които са жертва на домашно насилие; които са бездомни; и хора, които (все още) не могат да живеят самостоятелно, поради психически или социални проблеми. Предлагат кризисно настаняване.

Списък с кризисни центрове

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Het Juridisch Loket

https://www.juridischloket.nl
Може да направите контакт с тях на телефон 0900 8020 (€ 0.10/минута), 09:00 – 17:00 ч. в работните дни. Тук може да видите локациите им.

Дават безплатни правни съвети, например при развод . Дават консултации по следните теми: съжителство и съседи; работа и доходи; семейство и взаимоотношения; полиция и правосъдие; покупки и гаранция; задължения и вземания.

MIND Korrelatie

https://mindkorrelatie.nl/
На разположение са на телефонен номер 0900 14 50 от 9:00 – 21:00 ч. в работните дни. Може да се свържете и по WhatsApp на 0613863803 (9:00 – 17:30 ч.) или имейл vragen@wijzijnmind.nl


MIND Korrelatie е национална организация, която предлага анонимна и професионална психологическа и психо-социална помощ. В организацията работят психолози и социални работници, които изслушват, съветват и при необходимост насочват към подходяща помощ.

Photo by Kat Smith on Pexels.com

De Luisterlijn

https://deluisterlijn.nl/
Може да се свържете на телефон 088 0767 000 (стандартна тарифа), линията е отворена 24/7; на имейл ehulp@deluisterlijn.nl и на info@deluisterlijn.nl (обща информация). Може да им пишете директно по чат, като натиснете тук ( 10:00 – 21:30 ч.).


Обучени доброволци изслушват вашите истории и ви дават съвети (на холандски език).

Oще полезни връзки

Photo by Alex Green on Pexels.com

Информацията е базирана на индивидуално проучване на Илиана Дочева („Каузата“, „Bulgarian Achievers“) и нe е обвързана или официално одобрена от дадена правителствена/неправителствена институция. Информацията е обработена и представена към месец ноември 2022.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s