Оловни тръби в някои холандски сгради

Има 8 милиона жилища в Нидерландия. GGD (здравната служба) предполага, че в между 100 000 и 200 000 от тях питейната вода все още тече по оловни тръби. Това би могло да има негативни последици за здравето. 

Оловните тръби

Преди 1960 г. тръбите често са били оловни. Оттогава насам такива вече не се поставят при строежа на нови сгради, но е възможно в някои от старите жилища тръбите все още да не са сменени. 

За да проверите през коя година е построена сградата, в която живеете, вижте в кадастъра.

Ако живеете в сграда отпреди 60-а година, е възможно да сте получили писмо от общината. Основанието на писмото вероятно е “Onderwerp: Informatie over loden leidingen” и то накратко Ви съобщава за оловните тръби, здравните последици и стъпките, които да предприемете.

Много сгради в Амстердам, Нидерландия, са построени преди 60-е години. Coöperatiehof в De Pijp (на снимката) е един от много такива примери.
Много сгради в Амстердам са построени преди 60-е години. Coöperatiehof в De Pijp (на снимката) е един от много такива примери.

Последици за здравето

Възможно е да има такива дори при малки количества олово във водата. Това е особено вредно за бременни и деца до седемгодишна възраст.

Твърди се, че наличието на олово във водата може да повлияе негативно на интелигентността на малките деца.

При възрастните твърде много олово би могло да доведе до високо кръвно и/или по-голям шанс за проблеми с бъбреците.

Видео: как да проверим дали тръбите ни са оловни?

Дори във Вашия дом да не виждате оловни тръби, не е изключено такива да има в сградата Ви и пак някакво количество олово да достига и до Вас. Ако имате съмнения, някоя от сертифицираните частни лаборатории могат да направят тест на водата. Самaтa GGD не тества.

Права на наемателите

Според комисията за наемите (Huurcommissie) това е дефект на жилището. Ако се окаже, че във Вашата вода има завишени количества олово, Вашият наем следва да бъде намален, докато не се разреши проблемът.

Ако наемате от частно лице, възможно е общината вече да го е помолила да предприеме действия по въпроса. Можете да го помолите да направи тест на водата в дома Ви. Ако той отказва да направи такъв, можете да попълните необходимите данни за безплатен тест на водата в град Амстердам. !WOON също биха могли да помогнат, ако Вашият хазяин не съдейства.

Ако наемате от жилищно сдружение (woningcorporatie), трябва да знаете, че те също правят проверки за оловни тръби в жилищата си. Ако те открият такива тръби в дома Ви, ще обсъдят с Вас следващите стъпки.

Общински сгради

До 22.02.2021 би трябвало да са сменени оловните тръби на всички общински сгради в Амстердам, които са построени преди 1960 г. Приоритетно се прави подмяната в сгради, в които се работи с деца. 

Училища и детски градини

С тях също се работи по въпроса. Проверка за останали оловни тръби се прави и след подмяна на тръбите. 

Тук можете да намерите периодично обновявани списъци с амстердамските детски градини и училища. Дадени са резултатите от изследването на водата в тях. За детските градини и следучилищната грижа документът се казва “Kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang”, а за училищата – “Primair en voortgezet onderwijs”.

Спокойно можете да пиете вода от чешмите, на които пише DRINKWATER. Амстердам, Нидерландия
Спокойно можете да пиете вода от чешмите, на които пише DRINKWATER.

Още по темата

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s