Глоба за неправилно изхвърляне на боклук

Минимум 95 € е глобата за неправилно изхвърляне на боклук в Амстердам. Ето в кои случаи можете да получите такава “честитка” в пощенската си кутия:

  • боклук, оставен до кофата. Ако контейнерът е пълен, изхвърлете боклука си в друга кофа за същия тип боклук.  Можете също да информирате общината за пълния контейнер онлайн или като звъннете на този номер: 14 020 (08:00-18:00 от понеделник до петък).
  • боклук, изхвърлен в грешната кофа:

! Restavfall. Кофата за общия боклук е за неща, които не могат да се рециклират.

! Хартия и картон изхвърляйте вътре в контейнера Papier en karton.

! За пластмаса използвайте контейнерите с надпис Plastic

В Амстердам обаче ще видите, че Plastic кофите постепенно изчезват. Оказва се, че машината по-добре може да разпознава рециклируемите пластмаси отколкото самите амстердамци. Затова квартал по квартал пластмасата започва да се изхвърля в общия боклук, а не отделно, както беше досега. Ще ви информират, когато това се случи във вашия квартал. Важното в случая е, че ако сте в Амстердам, можете да се фокусирате върху правилното разделно събиране на другите видове боклук.

! Батерии, лекарства, електрически уреди, дрехи, строителни отпадъци и други специални видове отпадъци НЕ трябва да се изхвърлят в общия боклук.

  • grof afval. Мебели и обемисти отпадъци от дома трябва да се оставят на специално определени за това места в конкретен ден от седмицата (Ophaaldag). 

Тук можете да въведете пощенския си код и да видите кога общината прибира този тип боклук от тротоара във вашия квартал. Можете също и да поискате специално да дойдат да вземат вашия обемист боклук.

Ако на кашоните пише името на получателя, той ще получи известие, че трябва да плати глоба.

Ако спазвате всички правила за събирането на боклука и въпреки това получите глоба, в уреченото време можете да звъннете на телефона, който виждате на бележката, и да обжалвате. Ако няма нарушение или ви е първо провинение, има шанс и да ви се размине глобата – само трябва да обясните ситуацията и да сте убедителни.

В следващи статии ще отделим специално внимание на всеки тип боклук, защото не всичко, което на пръв поглед ни изглежда подходящо, може да се рециклира. 

Междувременно, ако говорите холандски, тук можете да научите повече. Ако говорите английски, ето тук можете да видите кратко и ясно кой боклук за коя кофа е според това в коя част на града живеете.

Гледайте опаковките на продуктите – на много от тях има надпис и/или картинка, които ви казват в коя кофа да ги изхвърлите.

Още по темата на български

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s