Бебе в Нидерландия: с какво да почерпим?

Beschuit met muisjes! Ако живеете в Нидерландия, рано или късно неизбежно ще ги опитате! Още щом се роди дете в нидерландска болница, е вероятно сестрите да поднесат на родителите тази специална почерпка. Или когато сте на гости при новородено (да, и това е традиционно тук…), непременно ще ви почерпят с тях.

Какво са това?

Beschuit met muisjes се произнася се приблизително [бесхаут мет маушйес] и означава “сухар с мишлета”. Това са сладки кръгли сухари, намазани с масло или маргарин и след това поръсени с тъй наречените muisjes. Тези “мишлета” са анасонови семена в захарна обвивка, боядисана според пола на новороденото: в бяло и розово за момиченце или бяло и синьо за момченце. Наричат ги мишлета, защото някои от анасоновите семена имат дръшчица, заради която приличали на мишки.

Beschuit met muisjes си приготвяте сами в къщи, като всичките съставки са лесни за намиране в супермаркетите.  Beschuit met muisjes: нидерландската традиционна почерпка за рождението на дете. Нидерландски традиции. Живот в Нидерландия
Първоначално са се сервирали винаги розови мишлета и за момче, и за момиче. От 1994 година насам при раждането на момче се приготвят сини.

С какво са черпели през вековете?

Още от Средновековието нидерландците черпели с нещо сладко при посещението в дома на новородено (kraamvisite). Отдавна също се вярвало, че анасонът имал лечебни свойства, а тогавашните акушери препоръчвали на родилките да ядат анасон, за да имат повече кърма. 

Така се стигнало до 17. век, когато смятали, че анасонът гонел злите духове и помагал за прибирането на матката. Затова веднага след раждането акушерите по това време давали на родилките алкохолната анасонова напитка (!), наречена kraamanijs или anisette! Този ликьор все още може да се намери в някои магазини.

Първоначално са се сервирали винаги розови мишлета и за момче, и за момиче. От 1994 година насам при раждането на момче се приготвят сини.
Beschuit met muisjes
Нидерландски традиции
Beschuit met muisjes си приготвяте сами в къщи, като всичките съставки са лесни за намиране в супермаркетите. 

Защо в днешно време се черпи с beschuit met muisjes?

Бесхаут мет маушйес произилизат оригинално от района на Заан и самите muisjes са запазена марка на фирмата de Ruijter още от 1860 година! 

Когато през 1938 година се ражда принцеса Беатрикс, тази сладка почерпка се разпространява като традиция из цялата страна. Специално за рождението на бъдещата нидерландски кралица de Ruijter правят оранжеви muisjes и оттогава с такива се черпи всеки път като се роди принц или принцеса.

За още по-сладичка почерпка можете да намажете сухарите с бял шоколад вместо масло!

Реклама

Един коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s