Защо висят знамена и раници от нидерландските прозорци?

По това време на годината неизбежно ще ги видите. Също и неизбежно ще се чудите какво означават, ако сте отскоро в Нидерландия, защото тази традиция е уникална.

Висящите от прозореца знаме и раница означават, че в конкретния дом ученик от последния клас на средното училище си е взел изпитите за завършване (eindexamen). Така и без социални мрежи всички (съседи) разбират за успеха на завършилия.

Защо?

Тази интересна традиция се появява след Втората световна война. Предполага се, че училище в Лайден е било първото, решило да закачи нидерландското знаме при раздаване на дипломите за завършено средно образование. Много скоро и други училища последвали примера им. 

А защо учениците закачат към знамето и раницата си? Вероятно защото в миналото не всеки е имал знаме и раницата го е замествала. Така днес те висят заедно, докато ученици и родители се радват на резултатите.

Но не е изключено да видите знамена и раници и по-нататък през лятото: който не си е взел някой изпит, има правото да се яви повторно и едва при излизането на тези резултати да закачи знаме и раница от прозореца си.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s