Българска пилешка супа на нидерландски

Мисля, че в последно време всеки от нас се нуждае от гореща пилешка супа, било то за тялото или за душата. В нашата къща си правим такава още при първия симптом на настинка и действително се чувстваме по-добре след една купичка. Знаете ли, че според някои учени пилешката супа е лековита и подсилва имунната система?

Наскоро за домашно по нидерландски ни дадоха всеки да преведе по една рецепта. В крак с времето, аз избрах пилешката супа. Беше ми интересно дали в страните на другите курсисти тя се прави по различен начин. Разбира се, това се оказа така, но пък не само в България хапваме именно нея, когато се разболеем.

Споделям с вас моя превод на рецептата, че ако някой ваш приятел нидерландец се нуждае от лековита супичка, да му споделите как ние я правим. 

Благодаря на Петя Аргирова от “Ухае на…” за рецептата на български и на Helga Salemon, моята учителка по нидерландски, за редакцията!

Снимки и рецепта: Петя Аргирова, uhaena.com

Между другото, в Детския музей към Joods Historisch Museum научих, че пилешката супа е била важно ястие за някои евреи в миналото. Колкото и бедно да било едно семейство, то правело всичко по силите си поне в петък да си купи пилешко. Имало ли пилешка супа на масата, значи нещата не били чак толкова зле.

Историята ме вдъхнови и въведох вкъщи традицията в петък да вечеряме пилешко (дали на супа, с ориз или приготвено по друг начин). Ние обичаме семейните традиции и с удоволствие си добавяме по някоя нова!

Eet smakelijk!

Реклама

Един коментар

  1. Обожавам я тази лековита супа! А ти така хубаво разказваш, че ей сега веднага ще сваря една! А пък и страхотно изглежда българската рецепта, написана на холандски! Поздрави

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s