Вятърните мелници на Амстердам: de Riekermolen

Пролетта рязко настъпи в Нидерландия и въпреки че всички музеи и заведения са затворени, из Амстердам има много места за опознаване. Такива са например няколкото вятърни мелници, разпръснати из града. Една от тях е de Riekermolen, която се намира на южния край на Amstelpark.

Вятърната мелница de Riekermolen в Амстердам. Снимка: Mokum.bg

Тази вятърна мелница е оригинално построена през 1636 г. с цел изпомпване на вода от de Riekerpolder (днешен Amsterdam Nieuw-West). На сегашното си място до река Амстел de Riekermolen се намира от 1961 година. От Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (който регулира нивото на водите в региона) казват, че все още могат да използват мелницата при нужда. 

Вътре в de Riekermolen пък живеят хора и затова тя не е отворена за посещения. Ако все пак искате да видите тази вятърна мелница в действие, при наличието на вятър тя би трябвало да се върти събота и неделя между 12 и 17 ч.

De Riekermolen не е единственото нещо, което прави това място очарователно. В съседство се намира статуя на Рембранд, който обичал да рисува по бреговете на реката. Скулптурата е дело на Han Wezelaar по случай 300-годишнината от смъртта на известния нидерландски художник. Като погледнете към Амстелпарк пък виждате идилична поляна със симпатични шотландски крави и населено щъркелово гнездо, а малко след тях погледът ви неизбежно се спира на любимата река Амстел. Красота!

Рембранд ван Рейн и de Riekermolen. Снимка: Mokum.bg

Дали минавате оттам по време на разходка с велосипеди покрай реката, или пък сте паркирали колата срещу входа на Амстелпарк, докато се наслаждавате на гледката, можете и да хапнете сладолед или да изпиете един фреш от малките павилиончета край пътя. А защо да не се разходите и в самия парк? В него ще влезете през входа de Borcht, създаден през 1971 г. от Joost Conijn, и изглеждащ като изкривена ограда – не е счупена, изкуство е!

Шотландските крави и щъркелите са само част от обитателите на Amstelpark в Амстердам. Снимка: Mokum.bg

Приятна разходка!

Реклама

2 коментара

  1. Благодаря за поредната разходка из Амстердам! Чакам с нетърпение да отпаднат ограниченията, за да видя всичко лично и на место! Поздрави!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s