Ouderkerk aan de Amstel: велосипеден маршрут и забележителности

Аудеркерк ан де Амстел е симпатично селце в покрайнините на Амстердам и е чудесна идея за разходка с велосипеди под пролетните слънчеви лъчи. Пътят до там е като сън в спокоен почивен ден! 

Пейзажите покрай река Амстел

Прочутият нидерландски художник Рембранд е обичал да рисува около река Амстел, затова и негова статуя краси района около вековната мелница de Riekermolen, намираща се в края на Amstelpark (Амстелпарк). Непременно ще видите и двете забележителности, когато карате по велоалеята покрай река Амстел от страната на амстердамския квартал Buitenveldert

Пейзажите покрай река Амстел, Холандия
Холандска идилия в покрайнините на град Амстердам

Ресторантчета в селото

Ако сте огладнели от десетте километра на колелото, разходете се покрай няколкото наредени едно до друго ресторантчета край реката. Те са в началото на Ouderkerk aan de Amstel, на улица Amstelzijde. Пък ако никое от тях не ви допада, пресечете реката по моста и завийте по първата улицата в дясно. По-надолу по Dorpsstraat, a и на други места из селото, има още няколко възможности за хапване.

Немалка част от маршрута е по спокоен автомобилен път.

Beth Haim и St. Urbanus Kerk

Именно по улицата Dorpsstraat стигате до Beth Haim – най-старото еврейско гробище в Нидерландия, открито през 1614 г. Карайте покрай него по Kerkstraat: тя ще ви отведе до вдигащия се дървен мост Kerkbrug, който е построен през 1649 година и днес има статута на национален паметник (Rijksmonument).

Kerkbrug и St. Urbanus Kerk, Ouderkerk aan de Amstel, Холандия
Мостът Kerkbrug и църквата St. Urbanus Kerk

Минете по старинния мост, за да пресечете малката река Bullewijk. Ще видите пред себе си католическата църква St. Urbanus Kerk. Тази неоготическа постройка от 1867 г. също е обявена за Rijksmonument. За нейния архитект Pierre Cuypers казват, че е повлиял не само на своите ученици и син (също архитект), но и на известните нидерландски архитекти H. P. Berlage и Michel de Klerk, за които непременно ще си говорим отново.

Плажа на езерцето Ouderkerkerplas

Продължете покрай Bullewijk (по улица Rondehoep Oost), пресечете рекичката по следващия мост (Jan Benninghbrug) и свийте веднага вдясно. Сега карате по другия бряг на реката. Завийте наляво по Middenweg, която е само за велосипеди и пешеходци, и след малко ще видите плажа на Ouderkerkerplas

Плажа на езерцето Ouderkerkerplas, при Ouderkerk aan de Amstel. Холандия
Плажът на Ouderkerkerplas

Това езеро е било изкопано заради добиването на пясък при строежа на магистрала А9 и стига до 40 метра дълбочина. Интересно е, че Ouderkerkerplas не замръзва през зимата, защото част от водата в него е солена (от Северно море). Районът е интересно място за любителите на птици – няколко вида зимуват около езерото. Знам, че точно на вас няма нужда да казвам, но все пак: ако плажувате, не забравяйте да оставите чисто след себе си!

Мелницата De Zwaan

На връщане към Амстердам можете да минете по другия бряг на река Амстел. Така ще видите и красивата De Zwaan ( Не са ли всички холандски мелници красиви?). Тази историческа мелница е построена около 1638 година, а името ѝ означава “Лебедът”.

Мелницата De Zwaan, Ouderkerk aan de Amstel, Холандия
Мелницата De Zwaan

Десетината километра между Ouderkerk aan de Amstel и Amsterdam са голяма красота, от която и страна на река Амстел да ги изминавате. Ако не сте с електрически колелета обаче, имайте предвид, че от страната на Amsterdam-Oost ще минете няколко моста повече, отколкото от страната на Amsterdam-Zuid. Също внимавайте телефонът ви да не ви изведе по друг път, например покрай магистрала, защото идеята е да си карате идилично покрай реката!

Десетината километра между Ouderkerk aan de Amstel и Amsterdam са голяма красота, от която и страна на река Амстел да ги изминавате. Холандия
iAmsterdam са направили карта с идеи за спирки по пътя между Ouderkerk aan de Amstel и Amsterdam, можете да я видите тук.

Приятна разходка!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s